Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1975: Barry Lyndon (Stanley Kubrick)

  DE REGISSEUR

  Voor een introductie op het werk van Stanley Kubrick, zie het openingsartikel van de aan hem gewijde pagina.

  VERHAAL EN ANALYSE

  Iedereen is het erover eens dat "Barry Lyndon" technisch gesproken een fantastische film is. De film is opgenomen met natuurlijk licht, en voor de binnenscenes met kaarslicht hield dat in dat speciaal ontwikkelde lenzen dienden te worden gebruikt. Ook overigens valt de aandacht die aan historische details en kostumering is besteed op. De begeleidende muziek is geheel afkomstig uit de periode waarin de film speelt.

  En toch is het geen commercieel succes geworden. En de reden hiervoor ligt tamelijk voor de hand. "Barry Lyndon" is geen romantische schelmenfilm geworden maar vertelt ons in essentie het verhaal van de opkomst en ondergang van een opportunist. In het eerste deel van de film zien we de opkomst van Barry. Hij is een huurling die van leger wisselt als dat zo uitkomt. Hij spioneert en contra-spioneert. Hij kent alle kneepjes van het kaartspel. En tenslotte trouwt hij een weduwe puur om haar geld en haar adellijke titel. In het tweede deel keert dat oppurtunisme zich tegen hem, en kan hij zich niet handhaven in de kringen waartoe hij met zoveel moeite is toegetreden.

  Het is lastig om je met een dergelijk personage te vereenzelvigen. Maar ook de andere personages nodigen daar niet toe uit. Lady Lyndon laat wel heel makkelijk over zich heen lopen. Lord Bullingdon (stiefzoon van Barry en zoon van Lady Lyndon uit haar eerste huwelijk) verzet zich wel tegen zijn tweede vader, maar doet dat niet op een erg heldhaftige manier. Ongetwijfeld is dit een bewuste keuze van Kubrick geweest. Dat blijkt uit de ironische ondertoon waarmee de voice over het verhaal vertelt. Het blijkt ook uit de casting van de meer "good looking" dan charismatische Ryan O'Neal in de hoofdrol.

  Dat een dergelijk cynisch mensbeeld niet tot volle bioscoopzalen zou leiden nam Kubrick kennelijk op de koop toe. Het gevolg was wel dat de door hem zo gewenste Napoleon film (waarvoor Barry Lyndon, dat in dezelfde tijd speelde, een perfecte generale repetitie was) niet echt dichterbij kwam. Want welke productiemaatschappij zou een dergelijk kostbaar project willen financieren, met het matige rendement van Barry Lyndon in het achterhoofd?

  Gezien de hoeveelheid afbeeldingen heeft dit stukje meer weg van een fotoalbum dan van een recensie. Barry Lyndon is echter zo'n oogstrelende film dat ik  mezelf voor deze keer deze overdaad heb toegestaan. De afbeeldingen geven in het kort de opkomst en ondergang van Redmond Barry alias Barry Lyndon weer

  - afbeelding 1: De arme Ierse schelm Redmond Barry trekt de weide wereld in.
  - afbeelding 2 & 3: via de weduwe Lyndon weet Barry zich toegang tot de hogere kringen te verschaffen. Voor dit soort binnenopnamen bij kaarslicht gebuikte Kubrick de speciaal ontwikkelde lenzen, waar ik het eerder in deze recensie over had.
  - afbeelding 4: Lord Bullingdon, zoon uit het eerste huwelijk van lady Lyndon, haat zijn stiefvader en daagt hem uit voor een duel wanneer deze in een mindere periode zit (let op de fles op grond in de linkeronderhoek).
  - afbeelding 5: Barry verliest een been naar aanleiding van dit duel en is verder aangewezen op een onderhoudsbijdrage van zijn vroegere vrouw.    

  DATUM: 16 augustus 2012

  EIGEN WAARDERING: 9

  Barry Lyndon (1975) on IMDb


  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters