Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  2011: Le Havre (Aki Kaurismäki) (Finland)

  DE REGISSEUR

  Voor een overzicht van het werk van Aki Kaurismaki, zie het openingsartikel van de aan hem gewijde pagina.

  VERHAAL EN ANALYSE

  Na het tegenvallende "Lights in the dusk" (2006) na jaren weer een film van Kaurismäki, en nog wel één opgenomen buiten zijn geliefde Helsinki. Maar net als Woody Allen die filmt in Parijs, geldt ook voor Kaurismäki die filmt in Le Havre dat hij toch vooral zichzelf blijft. En dat betekent dat ook deze film bevolkt wordt door allerhande sjoemelaars en sjacheraars uit de onderkant van de samenleving. Wat dat betreft is Kaurismäki in zijn eentje het Europese equivalent van de gebroeders Coen. 

  Dit keer zijn het echter sjoemelaars en sjacheraars met het hart op de juiste plaats en loopt het verhaal over een illegaal Afrikaans vluchtelingenjongetje beter af dan we van hem gewend zijn. Dit levert dan meteen kritiek op dat de film sentimenteel zou zijn of het immigratieprobleem zou oversimplificeren. Onzin! De personages in de film zijn inderdaad één dimensionaal, sterker nog het zijn een soort stripfiguren van vlees en bloed. Maar dat is bewust zo gedaan! Zie hiertoe met name afbeelding 2, dat wel wat weg heeft van een plaatje uit een stripboek. De film is een soort sprookje. Een politiek correct sprookje dat in deze tijd, waarin politiek correct bijna een scheldwoord is, niet gedateerd maar juist verfrissend aandoet.

   

   

   

  DATUM: 6 augustus 2012

  EIGEN WAARDERING: 7

  Le Havre (2011) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters