Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1942: The magnificent Ambersons (Orson Welles)

  DE REGISSEUR

  Voor een introductie op het werk van Orson Welles, zie het openingsartikel van de hem gewijde pagina.

  VERHAAL EN ANALYSE

  "The magnificent Ambersons" is de eerste film die Welles maakte na zijn debuut met "Citizen Kane" (1941). De film is in de post production fase (in afwezigheid van Welles) flink verminkt. Hierdoor heeft de film later welhaast een mythische status gekregen. Was de film net zo'n meesterwerk als "Kane"? Hoe zou de carrière van Welles zijn gelopen als de film in zijn oorspronkelijke staat was uitgebracht? Allemaal vragen waarop we het antwoord nooit zullen weten. We zullen het moeten doen met de film in zijn huidige (gerestoreerde) vorm, wetende dat sommige scenes voorgoed verloren zijn gegaan en dat de continuïteit van het verhaal daar (zeker in het tweede deel) onder lijdt. Dit in acht nemend is deze film, zelfs in zijn verminkte vorm, nog een juweeltje.

  "The magnificent Ambersons" kan worden gezien als het Amerikaanse equivalent van "Il gattopardo" (1963) van Visconti. Ook hier de confrontatie tussen oud en nieuw geld. In dit geval in de context van de opkomst van de auto-industrie. Verschil met "Il gattopardo" is wel dat de hoofdpersoon daar een patriarch is die begrijpt dat je niet zozeer de confrontatie moet aangaan maar juist de coalitie moet zoeken. Hij arrangeert dan ook een huwelijk van zijn neef met "nieuw geld". In "The magnificent Ambersons" is het precies andersom. Hoofdpersoon is hier de rebelse kleinzoon George Minafer Amberson (gespeeld door Tim Holt) die juist ten kosten van alles wil voorkomen dat zo'n huwelijk plaatsvindt. Het gaat in dit geval om een huwelijk tussen zijn moeder, die weduwe is geworden, en haar jeugdvriendje, die het inmiddels als industrieel gemaakt heeft. Reden is dat George de nieuwe rijken maar plat en ordinair vindt.

  George sluit liever zijn ogen voor de veranderende wereld om hem heen, totdat dat echt niet meer kan. In de slotscene loopt een inmiddels berooide George door de buitenwijken van de sterk gegroeide stad voor het laatst naar het buitenhuis van de familie. Het kapitaal is weg en de villa wordt verkocht. Zoals de verteller (Welles zelf) opmerkt: "George finally has got his commeuppance (terechtwijzing)".

  DATUM: 28 september 2012

  EIGEN WAARDERING: 9

  The Magnificent Ambersons (1942) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters