Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1999: Eyes wide shut (Stanley Kubrick)

  DE REGISSEUR

  Zie voor een introductie op het werk van Stanley Kubrick, het openingsartikel van de aan hem gewijde pagina.

  VERHAAL EN ANALYSE

  "Eyes wide shut" gaat over Bill (Tom Cruise) en Alice (Nicole Kidman) Harford, een welvarend echtpaar uit New York. In het begin van de film gaan ze naar een chique feest en ten aanzien van beide echtleiden worden door andere feestgangers verzierpogingen ondernomen. Terug van het feest bespreken ze, nog een beetje aangeschoten, in bed de belevenissen van die avond. Op een gegeven moment komt Alice met de bekentenis dat ze een keer zo'n knappe man tegen het lijf is gelopen dat ze werkelijk bijna vreemd was gegaan (afbeelding 2). Bill is geschokt. Wat deze schok betreft is een vergelijking met "Vredens dag" (Dreyer, 1943) interessant. In deze film gaat het (onder andere) over de  arrogantie van een oudere man die denkt dat hij nog steeds interessant is voor een veel jongere vrouw. Hier gaat het om een jonge man die denkt dat vreemdgaan het exclusieve domein van mannen is. 

  Bill is nog niet helemaal over de schok heen als hij gebeld wordt voor een spoedvisite (hij is arts en heeft blijkbaar dienst). Na deze visite heeft hij tijd voor zichzelf nodig om alles nog eens te overdenken en begint te zwerven door nachtelijk New York (afbeelding 3). Hierbij komt hij een geheimzinnige besloten orgie op het spoor (afbeelding 4). De zwerftocht gaat nu over in een soort sexuele odyssee, waarbij werkelijkheid en schijn al snel door elkaar beginnen te lopen. Duidelijk wordt wel dat het onuitgenodigd bezoeken van de besloten orgie (waar iedereen Venetiaanse carnavalsmaskers draagt) niet zonder risico zijn. Aan het eind van alle verwikkelingen doet het echtpaar Harford kerstinkopen en komt tot de conclusie dat een monogame relatie toch het beste is.

  Dat klinkt als een behoorlijk moralistisch verhaaltje, wat het in mijn ogen ook is. Bedacht dient te worden dat het hierbij niet gaat om daadwerkelijk overspel, dat doet Bill in de film nergens al komt hij een paar keer dicht in de buurt, maar om overspel in gedachten. Een vergelijking met de Traumnovelle van Arthur Schnitzler uit 1926, waarop de film gebaseerd is, is in dit opzicht interessant. In deze novelle bekennen beide echtlieden over een weer hun fantasieën aan elkaar. De man is dus niet geschokt over het feit dat de vrouw deze uberhaupt heeft. Verder is het gebruik van Venetiaanse maskers in de novelle wat natuurlijker, het verhaal speelt rond carnaval. Rond kerstmis liggen deze maskers minder voor de hand. De bedoeling moet waarschijnlijk gezocht worden, afgezien van het feit dat deze maskers ook gewoon een mysterieuze sfeer creëren, in het benadrukken van de anonimiteit van sex ten opzichte van liefde.

  Al met al viel de film, waarop liefhebbers van Kubrick films 11 jaar hadden moeten wachten, toch wat tegen.

  In deze recentie is gebruik gemaakt van de bespreking van de film op Wikipedia, met name waar het gaat om de vergelijking van het boek en de film.

   

   

  DATUM: 2 september 2012

  EIGEN WAARDERING: 6

  Eyes Wide Shut (1999) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters