Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1922: Nosferatu (Friedrich Murnau)

  DE REGISSEUR

  Voor een inleiding op het werk van Friedrich Murnau, zie het openingsartikel van de aan hem gewijde pagina.

  VERHAAL EN ANALYSE

  Het Dracula verhaal is natuurlijk ontelbaar veel malen verfilmd. Schaarser zijn de echt grote verfilmingen. De eerste was "Nosferatu" van Murnau. Later zouden volgen de versie van Tod Browning (1931, met Bela Lugosi in de hoofdrol), de versie van Carl Theodoor Dreyer uit 1932 en de Hammer house of horror versie van Terrence Fisher uit 1958 (Met Christopher Lee in de hoofdrol).

  Het verhaal is steeds in grote lijnen hetzelfde, dus de verschillen zitten grotendeels in de sfeer. In de versies van Browning en Fisher is Dracula een echte gentleman, charmant maar gevaarlijk. Dat op de achtergrond een flink portie Victoriaanse moraal mee speelt moge duidelijk zijn. De versies van Murnau en Dreyer zijn veel meer sinister. "Nosferatu" heeft niet voor niets de ondertitel "Eine symphonie des grauens". Dit blijkt al uit het uiterlijk van Dracula, die in deze film graaf Orlok heet. Hij heeft niet een gaaf gebit met lange hoektanden, maar twee losstaande tanden in het midden van zijn mond. Hij is niet allergisch voor knoflook, maar kan alleen "leven" in de duisternis. Ook de omgeving waarin hij verkeert is sinister. Tijdens de reis naar zijn kasteel komt makelaar Hutter in Transsylvanië in steeds desolatere landschappen terecht. In het kasteel van de graaf lopen de doorgangen naar boven toe overal spits toe, als het ware gebouwd op de lange magere gestalte van Orlok (zie poster). Als de graaf eenmaal zijn intrek in Wisborg heeft genomen verblijft hij in half vervallen pakhuizen (hiervoor stonden pakhuizen in Lubeck centraal).

  De afwijkende naam van de film (geen Dracula maar Nosferatu) heeft vooral te maken met de wens geen auteursrechten over het boek van Bram Stoker te hoeven betalen. Gevolg is wel geweest dat de film vanaf het begin te kampen heeft gehad met auteursrechtelijke problemen, en zelfs gedurende een tijd minder makkelijk verkrijgbaar was. Tegenwoordig wordt het algemeen als een meesterwerk beschouwd. In 1979 heeft Werner Herzog ter ere van dit meesterwerk een (goed geslaagde) remake gemaakt met Klaus Kinski in de hoofdrol. 

  De naam "Nosferatu" is overigens afgeleid van het slavische "Nosufur atu" hetgeen pestdrager betekent. Een toepasselijke naam, want graaf Orlok ontketent in Wisborg inderdaad een uitbraak van de pest.

  DATUM: 14 oktober 2012

  EIGEN WAARDERING: 9

  Nosferatu (1922) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters