Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1939: Ninotchka (Ernst Lubitsch)

  OVER DE REGISSEUR

  De carrière van Ernst Lubitsch (1892 - 1947) speelt zich bijna helemaal af in de Verenigde Staten. Hij vertrok dan ook al in 1922 naar dit land, en werd dus meer aangetrokken door Hollywood dan dat hij op de vlucht was voor de Nazi's. Wat zijn vertrek naar de VS aangaat was hij een tijdgenoot van de Scandinavische regisseurs Sjöström en Stiller. Zijn Amerikaans avontuur was echter aanmerkelijk succesvoller. Grappig detail is dat in de hierna te bespreken film "Ninotchka" de hoofdrol wordt gespeeld door Greta Garbo, een actrice die samen met Stiller naar Amerika kwam.

  Lubitsch specialiseerde zichzelf in comedy's en ontwikkelde wat in de filmwereld wel genoemd werd de "Lubitsch touch". Wat daarmee precies bedoeld wordt heb ik nooit begepen maar ik noem het maar de kunst van het weglaten. Net zoals Jacques Tourneur met betrekking tot horror ontdekte dat het soms enger kan zijn iets te suggereren dan het te laten zien, ontdekte Lubtisch iets soortgelijks met betrekking tot comedy. Het woord "enger" moet dan uiteraard vervangen worden door "leuker". Aangezien het hoogtepunt van Lubitsch carrière ligt in de jaren van de "production code" en elke expliciete verwijzing naar sex ten strengste was verboden, moest er in een relatiekomdie ook vaak veel worden weggelaten en vervangen door toespelingen in de dialoog. Bij Lubtisch wordt dat echter nergens platvloers. Daarvoor waren zijn tekstschrijvers te goed. In "Ninotchka" werd het script bijvoorbeeld verzorgd door Billy Wilder.

  OVER DE FILM, DEZE ALINEA VERTELT HET VERHAAL VAN DE FILM

  Drie Russische kameraden (Iranov, Buljanov en Koplasky, mij doen ze in de film denken aan de Marx brothers) komen naar Parijs om daar juwelen, die na de Russische revolutie in beslag zijn genomen van de adel, te verkopen. Al snel zijn ze in de ban van het Parijse nachtleven. Dit wordt geïllustreerd door de clip, waarin ze de bloemtjes buiten zetten. Over de kunst van het weglaten gesproken!

  De communistische partij heeft in de gaten dat de missie niet helemaal goed verloopt, en stuurt speciaal afgezand Nina Ivanovna (Ninotchka) Yakushova (gespeeld door Greta Garbo). Deze zakelijke dame stelt orde op zaken. Wel ontstaat er een rechtzaak tegen een gravin, die gevlucht is uit Rusland en stelt dat de juwelen nog steeds haar eigendom zijn. Gedurende de voorbereidingen voor deze rechtzaak ontmoet Ninotchka de minnaar van de gravin (Leon gespeeld door Melvyn Douglas), die als een blok voor haar valt. Hij haalt alles uit de kast, en het lukt hem zowaar Ninochka te "ontdooien". Dat begint met een, eerst nog heimelijke, voorliefde voor een frivool hoofddeksel (afbeelding 1). Niet lang daarna is deze voorliefde niet zo heimelijk meer en bloeit de romance met Leon op (afbeelding 2). Nu begrijpt ze ook beter waarom Iranov, Buljanov en Kopalsky bezweken zijn. Sterker nog, eenmaal terug in Moskou, komen de vier af en toe bij elkaar om samen weg te zwijmelen bij de herinneringen aan hun Parijse tijd (afbeelding 3).

  ANALYSE

  De film is een politieke satire, met de nadruk op satire. Niet dat er tussendoor geen politieke noten gekraakt worden. Wat te denken van de oneliner van Ninotchka naar aanleiding van een discussie over de showprocessen van Stalin, "Er zullen minder, maar betere Russen zijn". Scherp maar op het kantje. Overigens krijgt ook het kapitalisme soms een veeg uit de pan. Zo begint Leon zich pas naar aanleiding van discussies met Ninotchka af te vragen of het wel zo gewoon is dat hij een butler heeft die altijd voor hem klaar staat.

  De nadruk ligt echter, als gezegd, op de satire. Op het langzaam opbloeien van de romance tussen de flierefluiter / charmeur Leon en Ninotchka, die het bij aankomst in Parijs alleen maar wil hebben over de tonnen staal en km asfalt uit het vigerende 5 jarenplan. Voor Garbo was een rol in een comedy uitzonderlijk. Meestal speelde ze in ernstiger type films. De marketing bracht de film dan ook destijds aan de man met de slogan "Garbo laughs!". Ze brengt het er goed van af, maar toch was het einde van haar carrière nabij. Na "Ninochka" zou ze nog "Two faced woman" (1941) maken, ook een comedy en ook met Melvin Douglas als haar tegenspeler. Deze film werd aanmerkelijk minder goed ontvangen.

  DATUM: 10 oktober 2012

  EIGEN WAARDERING: 9

  Ninotchka (1939) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters