Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  2005: Caché (Michael Haneke)

  DE REGISSEUR

  Zie voor een inleiding op het werk van Michael Haneke het openingsartikel op de aan hem gewijde pagina.

  VERHAAL EN ANALYSE

  Centraal in deze film staan tapes die een Parijs echtpaar ontvangt, en waaruit blijkt dat iemand hun huis (afbeelding 1) in de gaten houdt. Wie deze tapes stuurt en wat hij wil, wordt gedurende de hele film niet duidelijk. De film draait om het effect van de tapes op de hoofdpersonen. Wat dit betreft valt een vergelijk te maken met "Le corbeau" (1943) van Clouzot. Ook daarin gaat het om (in dit geval) anonieme brieven en hun effect op de ontvangers. De film van Clouzot is echter daarnaast ook duidelijk gericht op de ontraveling van het mysterie rondom de afzender. "Caché" heeft een veel psychologischer ondertoon. Dit hangt ook samen met het feit dat de brieven in "Le corbeau" concrete beschuldigingen bevatten. De tapes in "Caché" laten alleen maar beelden zien van het huis van het echtpaar. De boodschap van de tapes is "je wordt in de gaten gehouden". Miscchien nog wel bedreigender dan een concrete beschuldiging.

  In de eerste plaats is er het effect op de man. Deze begint langzaam aan enig idee te krijgen van de hoek waaruit de tapes komen. De voorgaande zin is bewust vaag (enig idee) geformuleerd. Als kijker krijg je enkele flash backs te zien, maar die informeren wel over de klok maar niet over de klepel. Wat zich precies heeft afgespeeld in het verleden kom je niet te weten. Wel is het duidelijk dat het iets is waar de man zich voor schaamt. Hij is talk show host van een boekenprogramma op TV en beweegt zich dus in culturele kringen. Tijdens de film krijg je het idee dat hij zich in het openbaar verlicht en progressief voordoet, maar dat daaronder vooroordelen schuilen die hij liever voor zichzelf houdt.

  In de tweede plaats is er het effect op de relatie tussen de man en de vrouw. In een Amerikaanse film zou hun relatie wellicht sterker worden (wij tegen de buitenwereld), hier is het tegendeel het geval. Als de man enig vermoeden begint te krijgen waar de tapes vandaan komen, wil hij de zaak het liefst zelf oplossen en zijn vrouw er buiten houden. Dit levert uiteraard spanningen binnen het huwelijk op. Zijn vrouw voelt zich ook bedreigt en reageert furieus op de weigering van de man klare taal te schenken over hetgeen zich in het verleden heeft afgespeeld.

  Qua filmtechniek zit de film knap in elkaar. De flash backs die wat vertellen maar minsten zoveel te raden overlaten. De statische beelden van het huis van het echtpaar, waarbij je aan een rode "recording knop" kan zien dat het gaat om het maken van de bewuste tapes. Minutenlang gebeurd er niets maar toch hangt er een zekere spanning in de lucht.

  DATUM: 3 oktober 2012

  EIGEN WAARDERING: 8

  Caché (2005) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters