Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  2012: Jagten (Thomas Vinterberg) (Denemarken)

  DE REGISSEUR

  Voor enkele opmerkingen over Thomas Vinterberg (1969) zie de recensie van "Festen" (1998). Ter aanvulling hierop het volgende. Met "Jagten" maakt Thomas Vinterberg een geweldige come back na zijn debuut met "Festen" (1998). Zelf vindt hij de term "come back" een beetje een belediging (NRC 24-10-2012) omdat hij tussendoor ook hele mooie dingen gemaakt heeft, maar de meeste kijkers zullen het wel als zodanig ervaren. De films lijken niet alleen qua titel erg veel op elkaar, maar vullen elkaar ook qua thematiek mooi aan. In "Festen" gaat het om werkelijke ontucht, hier gaat het om iemand die volkomen ten onrechte van ontucht beschuldigd wordt.

  HET VERHAAL VAN DE FILM

  Hoofdpersoon van de film is Lucas  (een mooie rol van Mads Mikkelsen). Lucas heeft net een moeilijke tijd achter de rug. De school waar hij leraar was, is opgeheven en hij is gescheiden. Hij lijkt zijn leven echter weer op de rit te krijgen. Hij heeft een nieuwe baan als kleuterleider, heeft een nieuwe vriendin en zijn zoon wil liever bij hem dan bij zijn moeder wonen.

  Een ander belangrijk personage is Klara. Een engelachtig meisje van 5. We maken kennis met haar tijdens een scene waarin ze er getuige van is dat haar oudere broer en zijn vrienden met internetporno aan de gang zijn en daarbij allerlei woorden gebruiken waar ze niets van snapt. Wel snapt ze dat het "verboden woorden" zijn. Klara is erg op Lucas gesteld. Lucas is tevens een goede vriend van haar vader. Als Lucas haar op een gegeven moment een standje geeft, is ze een beetje beledigd en beschuldigt ze hem tegenover een andere kleuterleidster met een paar van de verboden woorden die ze gehoord heeft (afbeelding 1).

  Vanaf dat moment breekt de hel los. Lucas wordt geschorst en er wordt een ouderavond geoganiseerd. Op die ouderavond worden enkele symptomen vermeld (heel vaag) waar kinderen die zijn misbruikt aan leiden. Het resultaat is voorspelbaar. Niet alleen Klara, maar de halve klas is door Lucas misbruikt. Als Klara de gevolgen van haar leugens ziet, krijgt ze spijt. Ze heeft "iets doms gezegd" zegt ze een paar keer. Niemand gelooft haar dan, ze heeft de gebeurtenis natuurlijk verdrongen. Lucas wordt gearresteerd en er volgt een polite-onderzoek. Het misbruik heeft, zo blijkt uit de verklaring van diverse kinderen, plaats gevonden in de kelder van het huis van Lucas. Bij huiszoeking blijkt dit huis echter helemaal geen kelder te hebben.

  De politie is inmiddels overtuigd dat er geen spaan bewijs is, maar de buurt niet. Lucas blijft als een paria behandeld worden (afbeelding 2). In geen enkele winkel mag hij nog komen. Bij de vader van Klara zie je inmiddels wel de twijfel toeslaan. Dan gaat het plotseling snel (wat mij betreft een beetje te snel). Opeens is Lucas weer gerehabiliteerd en gaat de oude vriendenclub (waaronder de vader van Klara) weer samen op jacht, net als vroeger. Tijdens deze jacht gaat de zoon van Lucas voor het eerst mee (afbeelding 3). Dit wordt als een soort "rite de passage" naar de volwassenheid gevierd. Tijdens de jacht zien we in de wat raadselachtige slotscene Lucas alleen door het bos wandelen. Er klinkt een schot, hij duikt in elkaar (ongedeerd) en we zien tegen de laagstaande zon iemand wegrennen. Was de herstelde vrede maar schijn en gaat het om een aanslag, of gaat het om de overspannen zenuwen van iemand die nog niet zo lang geleden zelf een opgejaagd dier was?  We vragen het ons nog af als de aftiteling al aan de gang is.

  ANALYSE

  Wat een toeval om "Jagten" te zien direct na "Fury" (1936). Lynchpartijen (of bijna lynchpartijen) spelen zich niet alleen af in de Verenigde Staten van de jaren 30. Onthutsend is om te zien hoe kansloos Lucas is als de beschuldiging eenmaal geuit is. Naar zijn visie wordt niet gevraagd. Er komt iemand langs op de kleuterschool die, bij wijze van second opinion, een gesprek met Klara heeft. Maar wat is deze second opinion waard? De woorden worden de kleine Klara zowat in haar mond gelegd. Ze mag pas weer buiten gaan spelen als ze zegt dat iemand toch echt vieze dingen met haar gedaan heeft.

  In een paar recensies wordt de keuze van Vinterberg besproken om de onschuld van Lucas vanaf het begin zo duidelijk te positioneren. Zou de film niet spannernder geweest zijn als je als kijker niet ook een beetje in de schuld van Lucas geloofd had. Misschien wel, maar de thematiek van de fim (volkomen irrationele heksenjacht door ongetwijfeld aardige burgers) zou minder duidelijk naar voren zijn gekomen.

  De tweede lijn in de film is de relatie tussen Lucas en zijn zoon. Zijn zoon is zo'n beetje de enige die door dik en dun in hem blijft geloven. Het is in de film een sympathiek joch. Leuk zijn ook de kleinere scenes waarin hij voorkomt. Op een gegeven moment is ook hij niet meer welkom in de supermarkt (blijkbaar een geval van erfzonde) tot groot verdriet van het kassameisje, dat duidelijk een oogje op hem heeft. Een beetje onwaarschijnlijk is het allemaal wel. Normaal gesproken zou een vader die beschuldigd wordt van ontucht toch tamelijk kansloos zijn als hij in het kader van zijn scheiding tevens in een gevecht is gewikkeld om de kinderen.

  Tot slot nog iets over de titel van de film. Van de jachtscenes die op diverse plekken in de film opduiken druipt de symboliek natuurlijk (te) nadrukkelijk af. De jager is in deze film prooi geworden. Wel leveren deze scenes mooie plaatjes van herfstlandschappen op. Ook de afwisseling van cameravoering is het vermelden waard. Rustig tijdens de scenes waarin Lucas jager is in het bos. Hectisch en bewegelijk in de scenes waarin Lucas prooi is van de woedende dorpsgemeenschap.

  DATUM: 26 oktober 2012

  EIGEN WAARDERING: 8

  Jagten (2012) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters