Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1953: Roman Holiday (William Wyler)

  DE REGISSEUR

  Voor een introductie op het werk van William Wyler, zie het openingsartikel van de aan hem gewijde pagina.

  HET VERHAAL

  De jonge Prinses Ann (Audrey Hepburn) leidt een vervelend leven dat geheel geregeerd wordt door het koninklijke protocol. Als zij tijdens een Europese tournee in Rome is, wordt het haar na een dag vol verplicht handjesschudden teveel. Volgens de hofarts een duidelijk geval van overspannenheid, hij geeft haar een kalmerende injectie.

  Nog steeds baldadig ontsnapt de prinses en valt op een bankje in het park (de injectie begint te werken) in slaap. Daar wordt ze gevonden door de journalist Joe Bradley (Gregory Peck, zie afbeelding 1). Deze veronderstelt dat ze dronken is, en neemt haar mee naar zijn appartement zodat ze daar haar roes kan uitslapen.

  Als hij de volgende dag de ochtendkrant onder ogen krijgt, valt hem de grote gelijkkenis op tussen de foto van de vermiste Prinses Ann en de schone slaapster bij hem thuis. Hij ruikt een voorpaginaverhaal! Samen met zijn vriend Irving (Eddie Albert), die fotograaf is, gaan ze met z'n drieën aan de zwier. Prinses Ann geniet met volle teugen van het feit dat ze een dag van het protocol bevrijd is (afbeelding 2).

  Het onvermijdelijke (althans in een romantische comedy) gebeurt, en Prinses Ann en Joe worden verliefd op elkaar. Het is echter een onmogelijke relatie en, gedreven door plichtsbesef, laat Prinses Ann zich na die dag afzetten bij de poorten van het paleis. Joe laat ze daarmee in gewetensnood achter. Het schrijven van een sensatie-artikel over hun dag samen zou uiteraard verraad zijn.  

  Tijdens de eerste persconferentie na haar verdwijning ziet ze Joe en Irving tussen de journalisten staan (afbeelding 3). Voor haar een nieuw feit, want Joe had zijn werkelijke beroep uiteraard voor haar achtergehouden. Na de persconferentie geeft Irving de envelop met foto's aan de Prinses. Een teken dat het sensatieverhaal er niet zal komen.

  ANALYSE

  Voor Wyler was dit, na een aantal meer serieuze films, de eerste comedy in jaren. Hij heeft meteen de goede toon weer te pakken.

  Het thema van het verleiden van iemand uit eigenbelang, waarna de verleider vervolgens echt verliefd wordt en in gewetensnood komt doet denken aan "Floating Weeds" (Ozu, 1934 & 1959).

  De romance tussen Prinses Ann en Joe bereikt naar mijn mening een hoogtepunt tijdens de laatste scenes. Gedurende het voorafgaande weet de Prinses immers niet met wie ze precies te maken heeft en wat zijn motieven zijn. Ondanks de afwezigheid van het protocol kunnen de twee hoofdrolspelers dus niet helemaal eerlijk tegen elkaar zijn. Het grappige is dat ze dat in de slotscene, ondanks de aanwezigheid van het protocol, wel zijn. De manier waarop Joe een vraag stelt en Ann die beantwoordt, terwijl ze tussen de regels door gewoon een privégesprek voeren, is een puik stukje scriptwriting. Het teruggeven van de foto's, en daarmee het privé houden van de dag samen, is dan "the jewel on the crown".

  DATUM: 20 november 2012

  EIGEN WAARDERING: 8

  Roman Holiday (1953) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters