Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1955: The ladykillers (Alexander Mackendrick)

  DE REGISSEUR

  Zie, voor een inleiding op het werk van Alexander Mackendrick, het openingsartikel van de aan hem gewijde pagina.

   

   

   

   

   

   

  HET VERHAAL VAN DE FILM

  In het begin van het verhaal maken we kennis met de hoogbejaarde Mrs Wilberforce (Katie Johnson) die langskomt op het politiebureau om  te melden dat haar aangifte van marsmannetjes (of iets dergelijks) toch niet helemaal juist was (afbeelding 1).

  Na deze scene zien we de criminele bende van Prof. Marcus (Alec Guinness) kamers huren in het huis van de alleenstaande Mrs Wilberforce (afbeelding 2). Vanuit hier zullen ze een bankoverval voorbereiden. Ze presenteren zich echter als een groep rondreizende musici. Tijdens hun "werkoverleggen" staan de instrumenten klaar, maar in feite staat er gewoon een plaat op. Mrs Wilberforce heeft echter weinig om handen en heeft zich voorgenomen haar gasten goed in de watten te leggen. Regelmatig komt ze naar boven met een kopje thee, waardoor het "werkoverleg" hals over kop onderbroken moet worden en iedereen vlug achter zijn instrument kruipt (afbeelding 3).

  Na de bankoverval ontdekt Mrs Wilberforce per abuis een cello-koffer vol met bankbiljetten, en krijgt enige argwaan. Prof. Marcus weet deze argwaan niet weg te redeneren met het verhaal dat de bank de schade allang heeft geclaimed bij zijn verzekeraar en dat niemand er op zit te wachten dat de buit wordt teruggebracht. Dat zou allemaal maar administratieve rompslomp geven. De criminelen zitten nu met Mrs Wilberforce in hun maag, en besluiten dat ze uit de weg geruimd moet worden. Echter, niemand wil dit klusje voor zijn rekening nemen. In de daaropvolgende fase van de film lopen de meningsverschillen hierover zodanig hoog op dat de crminelen elkaar één voor één uit de weg ruimen. In het gevecht tussen de laatste twee vinden beiden de dood.

  Mrs Wilberforce is nu weer alleen in haar huis, echter met de buit. Ze besluit toch maar naar de politie te gaan. In een echo van de de eerste scene doen die nogal luchtig over haar verhaal dat de buit van de bankoverval bij haar thuis ligt. Ze mag het geld houden voor de moeite. Weer buiten vraagt ze zich verward af of de criminelen toch gelijk hadden met hun opmerkingen over administratieve rompslomp.

  ANALYSE

  Uitleggen waarom iets grappig is, is lastig. Dat ga ik dan ook niet doen. Wat je je wel mag afvragen is, hoe het komt dat iets na 50 jaar nog steeds leuk is? Deze vraag is des te meer gerechtvaardigd daar het de gebroeders Coen in hun remake uit 2004 niet gelukt is de juiste toon te treffen. Dit terwijl de gebroeders Coen toch de nodige ervaring hebben met het verfilmen van steeds verder uit de hand lopende misdaadplannen ("Fargo" (1996)). In één verklaring wordt de oorzaak gezocht bij de rol van het oude dametje. Mrs Wilberforce in de versie uit 1955 is een frêle oud dametje, waarvan het inderdaad hoogst onwaarschijnlijk is dat ze een hele troep misdadigers de baas is. Marva Munson uit de 2004 versie is een potige tante, waarbij dat een stuk minder ondenkbaar (en dus blijkbaar ook een stuk minder leuk) is. Ik geef deze "verklaring" voor wat hij waard is.

  DATUM: 5 november 2012

  EIGEN WAARDERING: 8

  The Ladykillers (1955) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters