Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1960: Le trou (Jacques Becker)

  DE REGISSEUR

  Voor enkele opmerkingen over het werk van Jacques Becker (1906 - 1960) zie het introductie-artikel op de aan hem gewijde pagina.

  VERHAAL VAN DE FILM

  "Le trou" vertelt het verhaal van een ontsnapping uit de "La Santé" gevangenis in 1947. Door een gat in de vloer te hakken (op het luidruchtigste moment van de dag) krijgen de celgenoten toegang tot de catacomben van de gevangenis. Van daaruit werken ze 's nachts in ploegendiensten verder. Eerst hakken ze zich een weg naar het riool van de gevangenis, van daaruit naar het rioleringssysteem van de stad. Het gat in de vloer is overdag verborgen onder planken.

  Op het moment dat de vier celgenoten met de uitvoering van hun plan willen beginnen krijgen ze gezelschap van een vijfde celgenoot. Het is Claude Gaspard. Hij zit vast wegens poging tot doodslag op zijn vrouw. Zelf zegt hij dat ze hem tijdens een echtelijke ruzie bedreigde met een pistool. Toen hij haar het pistool afhandig wilde maken ging het ongelukkigerwijs af, waarbij zijn vrouw gewond raakte. Wat er waar is van dit verhaal blijft ongewis. Tijdens de film krijgt Gaspard bezoek van een maitresse, die hem zegt dat zijn vrouw nog steeds van hem houdt en overweegt de aanklacht in te trekken.

  Hoe dan ook, voor de oorspronkelijke vier zit er weinig anders op dan Claude Gaspard in vertrouwen te nemen. De twijfel blijft echter bij hen knagen. Ook de kijker blijft, mede gezien het bovenstaande verhaal, twijfelen aan de intenties van Gaspard. Op het moment dat alle voorbereidingen gereed zijn, wordt Gaspard bij de directeur van de gevangenis geroepen. Zijn vrouw heeft de aanklacht ingetrokken. Met vrijlating in het verschiet wordt het voor hem wel zeer onaantrekkelijk om aan de ontsnappingspoging deel te nemen. Als een moderne Judas verraadt hij op het laatste moment zijn celgenoten (afbeelding 4).

  ANALYSE

  "Le trou" is een zeer realistishe film. De film is gebasseerd op een waar gebeurde ontsnappingspoging. Gaspard en zijn verraad is er als fictieve specerij aan toegevoegd. Bovendien wordt één van de rollen (Jean Keraudy als Roland Darbant) gespeeld door iemand die ook daadwerkelijk bij de betreffende ontsnappingspoging betrokken is geweest. Ook de manier waarop het verhaal verteld wordt, draagt bij aan de realistische sfeer. De voorbereidingen van de ontsnapping worden zeer gedetailleerd in beeld gebracht. Wat dat betreft doet de film een beetje denken aan "The day of the jackal" (1973). Ook daar werden op een zeer gedetailleerde manier voorbereidingshandelingen in beeld gebracht. In dat geval niet van gevangenen die een ontsnapping voorbereiden, maar van een huurmoordenaar die een aanslag voorbereidt. In beide gevallen valt het plan, ondanks alle voorbereidingen, op het laatste moment in duigen. W.F. Hermans zou er zijn vingers bij aflikken. Tegen het noodlot is geen voorbereiding opgewassen.

  "Le trou" is bovendien een echte Becker film. Het zou zijn laatste worden. Een paar weken na de opname is hij overleden. De première heeft hij niet meer meegemaakt. Net als zijn andere belangrijke films speelt het in verhaal zich af in het criminele milieu. Hoewel dit milieu zeker niet verheerlijkt wordt, is er wel royale aandacht voor de loyaliteit en de vriendschappen binnen dit milieu. Ook in "Le trou" is dit het geval. Van de vier oorspronkelijke celgenoten is duidelijk dat ze wat op hun kerfstok hebben. Ze ontkennen het zelf ook geen moment. De enige die zegt dat hij onschuldig is, is Gaspard. Als kijker kom je er niet achter of dat ook werkelijk zo is. Het bezoek en het verhaal van zijn maitresse laat je als kijker in twijfel achter. De verwonding van zijn vrouw zou echt een ongeluk kunnen zijn geweest,  maar voor hetzelfde geld was het een bewuste poging om zijn vrouw uit de weg te ruimen om met zijn maitresse verder te gaan. De oorspronkelijke vier zijn zwijgzame doeners. Gaspard is verreweg het meest welbespraakt van allemaal. Maar ook dat leidt niet tot vertrouwen. Hij is net iets te glad. Kortom in deze film heb je meer vertrouwen in de personages die boven elke twijfel crimineel zijn, dan in het personage dat misschien wel onschuldig is.

  DATUM: 1 november 2012

  EIGEN WAARDERING: 8

  Le trou (1960) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters