Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1960: Village of the damned (Wolf Rilla)

  DE REGISSEUR

  Wolf Rilla (1920 - 2005) is geboren in Berlijn en kwam na het aan de macht komen van Hitler reeds op jonge leeftijd met zijn Joodse familie naar Engeland. Zijn hele carrière als regisseur heeft zich in Engeland afgespeeld. Na zijn pensioen heeft hij samen met zijn vrouw een hotel/restaurant in het zuiden van Frankrijk gekocht en daar het laatste deel van zijn leven doorgebracht. "Village of the damned" is zijn bekendste film.

  HET VERHAAL VAN DE FILM

  In een Engels plattelandsdorpje breekt plotseling een collectieve bewusteloosheid uit (afbeelding 1). Na enige uren komt iedereen weer bij. Een paar maanden na dit voorval blijken alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd zwanger (afbeelding 2). Deze onbevlekte ontvangtenis leidt tot de nodige vermoedens van overspel en zet de sociale verhoudingen in het dorpje onder druk.

  Een paar jaar na de geboorte van de kinderen blijken deze over bijzondere gaven te beschikken. Ze hebben een collectief geheugen (als de één iets leert, weten de anderen het ook meteen), ze kunnen gedachten lezen en ze kunnen mensen dwingen dingen tegen hun wil te doen. Verder hebben hun ogen een merkwaardige gloed. Er is ook iets wat ze niet hebben, en dat is menselijke emotie (afbeelding 3).

  Gordon Zellaby (George Sanders), die de "vader" is van één van deze kinderen, probeert in eerste instantie met ze samen te werken en hun gaven ten goede in te zetten. Hoe langer hoe meer raakt hij er van overtuigd dat deze kinderen een duivelse kracht zijn. Op een gegeven moment komt hij er via zijn zwager (een hoge militair) achter dat op een paar andere plaatsen in de wereld soortgelijke kinderen zijn geboren, en dat die de macht in hun dorp hebben overgenomen. Met catastrofale gevolgen. De kinderen moeten uit de weg worden geruimd!

  Echter hoe ruim je kinderen uit de weg die gedachten kunnen lezen? Het antwoord wordt gegeven in de spectaculaire slotscene. Gordon geeft les aan de kinderen, en deze keer heeft hij een tijdbom in zijn tas gestopt. Thuis heeft hij geoefend om alleen maar aan een blinde muur te denken. Als hij het klaslokaal binnenkomt hebben de kinderen aanvankelijk niets in de gaten. Wel een beetje vreemd dat hun leraar alleen maar aan een blinde muur denkt. Op een gegeven moment ruiken ze onraad. Te laat!

  ANALYSE

  De jaren 50 en 60 waren een gouden periode voor de science fiction film. Veelal werd door middel van een kwaardaardige buitenaardse macht de angst voor het communisme "onder woorden" gebracht. Karakteristiek aan de buitenaardse macht was dan veelal het collectieve karakter en de afwezigheid van emoties. Denk aan "The invasion of the body snatchers" (Don Siegel, 1956). Ook in "Village of the damned" zien we deze kenmerken terug.

  Daarnaast wil ik nog op twee andere thema's wijzen:

  In de eerste plaats het feit dat het kwaad wordt gepersonificeerd door kinderen. Ook in veel andere films zien we dat terug. Denk aan "The omen" (Richard Donner, 1976), "Rosemary's baby" (Roman Polanski, 1968) en "The exorcist" (William Friedkin, 1973). De geachte hierachter is blijkbaar dat kinderen staan voor puur en goed, nog niet aangetast door het kwaad van de wereld. Des te groter is de schok als de dreiging juist van hen uitgaat! Een paar jaar later is een vervolg op "Village of the damned" gemaakt onder de naam "Children of the damned" (Anton Leader, 1964). In deze film vormen de kinderen juist een goede kracht die de aarde wil beschermen tegen vernietiging door atoomwapens. Lang niet zo spannend!

  In de tweede plaats dient nog aandacht te worden gevraagd voor het toeslaan van het kwade tijdens de slaap of tijdens bewusteloosheid. Blijkbaar omdat dit beschouwd wordt als één van de meest kwetsbare momenten van de mens. In de besproken film gaat het om een buitenaardse conceptie tijdens de bewusteloosheid.  Andere films die hier kunnen worden genoemd zijn weer "The invasion of the body snatchers" (stelen van eigen persoonlijkheid) en "Dark city" (Alex Proyas, 1998, inprinten van valse herinneringen).

  DATUM: 8 november 2012

  EIGEN WAARDERING: 7

  Village of the Damned (1960) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters