Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1963: The haunting (Robert Wise)

  DE REGISSEUR

  Robert Wise (1914 - 2005) is een veelzijdig regisseur die zijn sporen in veel genres verdiend heeft. Te noemen zijn musical ("West side story" (1961) en "The sound of music" (1965)), science fiction ("The day the earth stood still" (1951)) en dus ook horror. De reden dat deze film, gemaakt door een Amerikaanse regisseur, wordt besproken op de Engeland pagina is gelegen in het typisch Engelse "haunted house", dat in feite de hoofdrol in deze film vertolkt. Het huis in kwestie betreft Ettington Hill in Warwickshire. Volgens wikipedia kwam Wise aan deze loctatie via een Engelse vereniging voor spookhuizen. 

  HET VERHAAL

  Dr Markway doet onderzoek naar bovennatuurlijke verschijningen. Voor zijn onderzoek wil hij een tijdje met personen die "vatbaar" zijn voor het bovennatuurlijke doorbrengen in een spookhuis (afbeelding 1). Als spookhuis heeft hij Hill house geselecteerd, waar in het verleden enkele mysterieuze, dodelijke  ongelukken hebben plaatsgevonden. De proefpersonen zijn Theodora (Claire Bloom) en Eleanor (Jullie Harris). Het verhaal wordt met name door de ogen van laatstegenoemde verteld. Tijdens de rit naar Hill house leren we haar levensgeschiedenis kennen (afbeelding 2). Zij is vrijgezel, heeft nooit een serieuze relatie gehad en heeft altijd voor haar onlangs overleden invalide moeder gezorgd. 

  Gedurende de eerste nacht treden er inderdaad onverklaarbare verschijnselen op, met name geluiden. Eleanor raakt steeds meer onder de invloed van het huis. Dit wordt alleen maar erger als Grace Markway, de vrouw van Dr Markway, zich bij de groep voegt (afbeelding 3). Op een gegeven moment is Eleanor zo in de war dat het volgens Dr Markway verstandiger is als ze het experiment verlaat. Op het moment dat ze weg rijdt wordt het stuur overgenomen door een onzichtbare macht die bij haar in de auto zit. Ze rijdt zich te pletter tegen een boom. Dezelfde boom als bij één van de eerdere ongelukken. Haar laatste woorden (in voice over) zijn: 

  "Hill House has stood for 90 years and might stand for 90 more. Within, walls continue upright, bricks meet, floors are firm, and doors are sensibly shut. Silence lies steadily against the wood and stone of Hill House. And we who walk here... walk alone".

  ANALYSE

  Bij "haunted house" films is het huis altijd één van de hoofdrolspelers. Daarnaast zijn er echter de menselijke hoofdrolspelers. Bij een goede "haunted house" is er altijd de vraag, gebeuren er echt gekke dingen of verbeelden ze het zich alleen maar? Ook hier komt deze vraag nadrukkelijk aan de orde. De nachtelijke geluiden zijn eng genoeg, maar daarnaast is Eleanor natuurlijk wel een persoon die psychologisch ingewikkeld in elkaar zit. Feitelijk kan je haar een beetje zien als de vrouwelijke tegenhanger van Norman Bates uit "Psycho" (1960), haar leven altijd bepaald door de zorg voor haar moeder. Voor haar is het onderzoek een kans om weg te gaan van huis en eindelijk op zichzelf te zijn. Als ze dan ook nog sympathie opvat voor Dr Markway lijkt er helemaal sprake van een nieuw begin. In deze interpretatie is de aankomst van Grace Markway het begin van de teleurstelling. Het verzoek om uit het experiment te stappen en weer terug te keren naar haar vertrouwde maar benouwde thuisomgeving is onverdragelijk.

  Er zijn natuurlijk horror fans die een dergelijke psychologische interpretatie veel te soft vinden. Special effects moeten er zijn. Voor deze kijkers heeft Jan de Bont in 1999 een remake gemaakt. Ik heb hem niet gezien, en gezien de recensies hoef ik hem ook niet te zien.

  DATUM: 10 november 2012

  EIGEN WAARDERING: 7

  The Haunting (1963) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters