Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1993: Fiorile (gebr. Taviani)

  REGISSEURS

  Zie voor enkele opmerkingen over de gebroeders Taviani, het openingsartikel van de aan hen gewijde pagina.

  HET VERHAAL VAN DE FILM

  De film begint met het Napoleontische leger dat door Toscane trekt. Tijdens een stop wordt Jean, een soldaat die een schatkist vervoert, verleidt door Elisabetta. De broer van Elisabetta maakt van zijn afwezigheid gebruik de schatkist te stelen. Van een vooropgezette samenwerking is overigens geen sprake. Als de diefstal ontdekt wordt, wordt Jean op het dorpsplein neergezet. De officier van zijn legeronderdeel houdt een toespraak tot de dorpsbewoners waarin hij aankondigt dat Jean ter dood veroordeeld zal worden als de schatkist morgenochtend niet terecht is. Tevens kondigt hij aan dat de dief de kist onder dekking van de nacht kan terugzetten en niet vervolgd zal worden. De scene die hierna volgt is één van de sterkste van de film. Jean luistert aandachtig naar elk geluid, maar tekens blijkt het weer niet iemand die de kist komt terugbrengen, maar bijvoorbeeld een straathond.

  Uiteindelijk draait het er op uit dat Jean gefusilleerd wordt en dat Elisabatta zwanger van hem blijkt te zijn. De Benedettis (de familie van Elisabetta) worden door de schat in één slag rijk, en in volgende generaties weten ze die rijkdom om te zetten in (politieke) macht. Ze worden er echter niet geliefder door, getuige hun bijnaam van de Maledettis (de vervloekten). Geld maakt echter niet gelukkig, want de zonde van de roof wordt als een erfzonde van generatie op generatie overgedragen en achtervolgt de zoon van Elisabetta en zijn nakomelingen. Zal de komende generatie aan de vloek van deze erfzonde weten te onkomen?

  ANALYSE

  De titel van de film is ontleend aan de maand "floreal'. Deze maand was opgenomen in de Franse revolutionaire kalender en duurde van 21 maart tot 21 april. De Franse revolutionaire kalender werd gebruikt van 1793 tot 1805.

  De wijze waarop het verhaal wordt verteld is ingenieus. Een gezin is op weg van Parijs naar Toscane, om daar de vader van de man te bezoeken. Gedurende deze autorit (afbeelding 1) verteld de vader aan zijn kinderen zijn familiegeschiedenis. Deze geschiedenis wordt in episodes verteld. We reizen dus zowel door de tijd, als van Parijs naar Toscane. Tussen elke episode komt weer even de auto in beeld en leidt de vader de volgende episode in. Tijdens de laatste episode zijn we in Toscane gearriveerd. Ondanks een verbod zijn de kinderen op de zolder aan het rommelen als ze hun opa de trap op horen komen. Snel verstoppen ze zich in het Franse uniform van Jean dat op zoldert staat. Ze weten hun evenwicht echter niet te bewaren en het uniform komt in beweging. In zijn verwarring denkt hun opa dat hij met de geest van Jean te maken heeft en doet een bekentenis. De jongen vindt het misverstand vooral vermakelijk, het meisje ziet de tragiek er van in (afbeelding 2). 

  Episodefilms zijn trouwens geen onbekende in het werk van de gebroeders Taviani. Ook "Kaos" (1984) en "Tu ridi" (1998) kennen deze structuur.

  Ik heb het begrip "erfzonde" altijd een raar begrip gevonden. Hoe kan je nu verantwoordelijk zijn voor iets wat je zelf niet gedaan hebt. In deze film wordt het begrip in elk geval aanschouwelijk gemaakt. Zo weet de ene generatie de rijkdom via giften en omkoping om te zetten in politieke macht. De andere generatie (de generatie van de vader, die we tegen het eind van de film als oude man nog ontmoeten) heeft echter meer last dan gemak van de faam van de familie. Door dit  imago ziet niemand hem zoals hij echt is, en ziet niemand de prestaties zoals hij die echt levert. Hij is en blijft een zondagskind. Of ze er nu echter last of gemak van hebben, geen enkele generatie weet zich te onttrekken aan de gevolgen van de diefstal.

  DATUM: 2 november 2012

  EIGEN WAARDERING: 6

  Fiorile (1993) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters