Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1932: The old dark house (James Whale)

  DE REGISSEUR

  James Whale (1889 - 1957) werd geboren in Dudley (Engeland). Het meest bekend werd hij door zijn films "Frankenstein" (1931) en "Bride of Frankenstein" (1935). De film die onderstaand besproken wordt, werd tussen deze twee films in gemaakt. De filmstijl van Whale werd geïnspireerd door het Duits expressionisme en met name door Paul Leni, die hij erg bewonderde.

  Het keerpunt in de carrière van Whale kwam met de film "The road back" (1937). Deze film ging over de problemen van enkele Duitse veteranen uit WO I om hun normale leven weer op te pakken (deze thematiek zou voor WO II worden uitgwerkt in "The best years of our lives" van William Wyler). Tegen de release van deze film in Amerika werd veel druk uitgeoefend door Nazi Duitsland. Onder deze druk werd de film aangepast en flopte. Deze flop betekende in feite het einde van de filmcarrière van James Whale. De laatste jaren van zijn leven ging het (psychisch) steeds slechter met hem, en in 1957 pleegde hij zelfmoord, bang voor de langzame aftakeling die hij voor zich zag.

  James Whale was één van de eerste figuren uit de filmindustrie die openlijk homosexueel was. In de interpretatie van zijn films speelt zijn sexuele geaardheid nogal eens een rol, maar het is de vraag of dat terecht is. In 1998 werd een film gemaakt over het leven van James Whale ("Gods and monsters") die de belangstelling voor zijn werk een nieuwe impuls gaf.

  HET VERHAAL

  Tijdens een storm zoeken diverse reizigers beschutting in een afgelegen landhuis in Wales. Dit huis behoort toe aan de familie Femm. Dit blijkt een vreemde familie te zijn, niet alleen voor wat betreft de leden die de gasten te zien krijgen, maar vooral ook de leden die de gasten (aanvankelijk) niet te zien krijgen. In de laatste categorie vallen Sir Roderick Femm (de stokoude vader die op sterven ligt) en Saul Femm (een psychotische broer met pyromaanse neigingen). Al met al genoeg ingedriënten voor een bewogen nacht in een "haunted house".

  COMMENTAAR

  De "haunted house" film is van alle tijden, maar was destijds populair vanwege het succes van "The cat and the canary" (1927) van Paul Leni. Bijzonder aan deze haunted house is dat het tevens een persiflage is op de Engelse klassenmaatschappij. Van elke klasse is er wel een lid in het huis gestrand, en één van de attracties van de films is de interactie tussen deze verschillende klassen. Dit komt met name goed uit de verf omdat de cast uitgelezen spelers omvat. Niet alleen het opkomende talent Charles Laughton en de gevestigde naam Boris Karloff, maar ook de oudgedienden Ernest Thesiger en Eva Moore.

  In de scenes die zich buiten de woonkamer afspelen wordt de sfeer vaak bepaald door opengewaaide ramen en uitbundig wapperende gordijnen. Als vanzelf moet men dan denken aan "The fall of the house of Usher" (1928) van Jean Epstein. Het kan geen toeval zijn dat de pater famillias in "The old dark house" Roderick heet, net als Roderick Usher.

  DATUM: 8 december 2012

  EIGEN WAARDERING: 7

  In de macht van het monster (1932) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters