Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1961: The innocents (Jack Clayton)

  DE RESGISSEUR

  Voor enkele opmerkingen over het werk van Jack Clayton, zie het openingsartikel op de aan hem gewijde pagina.

  HET VERHAAL

  Flora en Miles zijn twee weeskinderen die zijn toevertrouwd aan een rijke oom. Deze oom heeft geen zin om zijn vrijheid op te geven voor zijn neef en nicht en huurt een gouvernante (Miss Giddens gespeeld door Deborah Kerr) in. Aanvankelijk lijkt alles in orde, maar dan begint het vreemde gedrag van de kinderen de gouvernante op te vallen. Met name Miles gedraagt zich ouder dan hij is. Dit uit zich in op diverse manieren, onder andere door het voordragen van een gedicht met een enigszins mysterieuze, maar in elk geval volwassen inhoud (afbeelding 1). Het meest schokkend is toch wel een zeer volwassen nachtzoen voor het slapen gaan (afbeelding 2 toont hiervan het begin). Op deze scene is het nummer "The infant kiss" van Kate Bush gebaseerd.

  Enig wroeten in de historie van het landhuis waar ze wonen, leert de gouvernante dat twee vorige personeelsleden (Quint en Miss Jessel) een intieme relatie hadden. Quint is gestorven en Miss Jessel heeft daarna zelfmoord gepleegd. Langzaamaan raakt Miss Giddens ervan overtuigd dat de twee kinderen bezeten zijn door de geesten van deze voormalige geliefden. Zij probeert ze van deze vloek te bevrijden, wat tot een uiterst spannende finale leidt. 

  COMMENTAAR

  Naar aanleiding van "Village of the damned" (1960) heb ik gewezen op het subgenre binnen de horror waarin kinderen de personificatie van het kwaad zijn. "The innocents" valt  binnen deze categorie. Binnen deze categorie is het één van de subtielere films, omdat in dit geval de kinderen eerder verontrustend (want te volwassen) gedrag vertonen dan dat ze echt puur slecht zijn. Subtiel ook omdat we er niet achter komen of het gedrag van de kinderen echt afwijkend is of dat het de gouvernante is die steeds meer paranoïde wordt.

  De subtiliteit van de film is bewust nagestreefd. Jack Clayton wilde niet dat zijn film in één adem zou worden genoemd met de Hammer House of Horror produkties, die rondom diezelfde tijd populair waren. Dankzij de samenwerking met Truman Capote (dialoog) en Freddie Francis (camera) is hem dat uitstekend gelukt.

  DATUM: 6 december 2012

  EIGEN WAARDERING: 9

  The Innocents (1961) on IMDb

  REACTIES:

  Het verhaal van deze film doet erg denken aan het beroemde verhaal van Henry James: The turn of the screw. U vermeldt dit niet. Er bestaat een opera van Benjamin Britten met dezelfde naam. http://en.wikipedia.org/wiki/The_Turn_of_the_Screw http://en.wikipedia.org/wiki/The_Turn_of_the_Screw_(opera)
  met vriendelijke groet, Magda Giebels

   


  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters