Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  2001: The others (Alejandro Amenabar)

  DE REGISSEUR

  Alejandro Amenabar is in 1972 geboren in Chili. Hij kwam echter al op één jarige leeftijd naar Spanje, toen zijn ouders vluchten voor het regime van Pinochet. Hoewel zijn oeuvre tot nog toe beperkt is, is zijn talent onmiskenbaar. Reeds zijn eerste film, "Open your eyes" (1997), leverde een Amerikaanse remake ("Vanilla sky", 2001) op. Daarna volgde "The others" (2001) en "The sea inside" (2004). De laatste film is gebaseerd op het werkelijk gebeurde verhaal van Ramon Sampedro, die 30 jaar vocht voor zijn recht op euthanasie. Amenabar is ook componist, en schrijft veel van de muziek voor zijn films zelf.

  HET VERHAAL

  Anne  en Nicholas leven tezamen met hun alleenstaande moeder Grace Stewart (Nicole Kidman) in een Engels landhuis. Hun vader is naar de oorlog (WO II) vetrokken en niet meer teruggekeerd. Het huis is totaal verduisterd, omdat beide kinderen allergisch zijn voor zonlicht. In dit huis gebeuren trouwens vreemde dingen. De kinderen horen stemmen en de drie bedienden (afbeelding 1) gedragen zich vreemd. De huishoudster, Mrs Mills, heeft het er geregeld over dat de doden moeten leren samenleven met de levenden. Halverwege de film komt de vader thuis, om na enige tijd weer te vertrekken. Ook komt Grace Stewart, via oude documenten, erachter, dat haar bedienden ongeveer 50 jaar geleden alle drie door een epidemie om het leven zijn gekomen. Nu beginnen de puzzelstukjes langzaam op zijn plaats te vallen. De stemmen zijn afkomstig van de bewoners van het huis en Grace en haar kinderen (evenals de drie bedienden) zijn de geesten. Toen haar man niet terugkwam uit de oorlog heeft Grace, in een aanval van krankzinnigheid, de kinderen met behulp van beddenkussens verstikt en daarna de hand aan zichzelf geslagen. Eind van het verhaal is dat de bewoners, die natuurlijk ook stemmen horen, het spookhuis verlaten. Ze worden nagekeken door Anne en Nicholas. Deze weten nu dat ze geen fysiek lichaam meer hebben, en dus niet langer bang hoeven te zijn voor de zon.

  COMMENTAAR

  "The others" is een sfeervol gemaakte "haunted house" film. De overeenkomsten met "The innocents" (1961) zijn duidelijk. In beide gevallen gaat het om twee kinderen die op de één of andere manier contact hebben met "gene zijde", en een moeder (bij "The innocents" een gouvernante) die daar erg zenuwachtig van wordt. Pikant aan "The others" is uiteraard dat het de hoofdpersonen zelf zijn die aan "gene zijde" verkeren, en dat ze er de hele film over doen om zich dat te realiseren. Hiermee probeert de film mee te liften op het succes van "The sixth sense" (1999), zonder overigens het artistieke niveau van deze film te halen.

  Dat wil niet zeggen dat "The others" geen knap gemaakt film is. De ziekte van Anne en Nicholas (in het Latijns xeroderma pigmentosum, lijders aan deze ziekte worden ook wel aangeduid als "children of the night") betekent dat een groot deel van de film zich in de schemer afspeelt (afbeelding 2), en de hierbij behorende belichting is mooi gedaan. Nicole Kidman is in haar rol als Grace Stewart een echte "Hitchcock blonde" en past zo in het rijtje met Grace Kelly en Kim Novak. De film was een succes en betekende op zijn beurt een stimulans voor het horror genre in het Spaanse taalgebied. In één van de meest enge scenes van deze film is Grace op zoek naar haar dochter, vindt haar, en kijkt vervolgens recht in het gezicht van een oude vrouw (afbeelding 3). Als ze deze oude vrouw aanvalt ("jij bent niet mijn dochter") blijkt het opeens wel weer haar dochter te zijn. Met name de Mexicaan Guillermo del Toro ("Pan's labyrinth", 2006) en Juan Antonio Bayona ("The orphanage" , 2007) hebben deze stimulans een aantal jaren later opgepakt en verder uitgewerkt.

  DATUM: 6 januari 2013

  EIGEN WAARDERING: 6

  The Others (2001) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters