Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1921: The Kid (Charlie Chaplin)

  DE REGISSEUR

  Voor een korte schets over het werk van Charlie Chaplin, zie het inleidende artikel op de aan hen gewijde pagina.

  HET VERHAAL

  Een moeder legt ten einde raad haar kind te vondeling in een luxe auto. Ze hoopt dat het kind zo goed terecht zal komen. Helaas, de auto wordt gestolen en de baby wordt door de dieven gedumpt. Uiteindelijk komt het kind bij Charlie Chaplin (alias "the tramp")  terecht. Deze voedt het zo goed en zo kwaad mogelijk op, en uiteindelijk vormen ze een geweldig team. Het kind gooit een steen door de ruit, en "the tramp" biedt even daarna aan de ruit te vervangen (zie hiervoor de clip).

  Als het kind ziek wordt komt de dokter erachter dat "the tramp" niet de wettelijke vader is, en wordt het kind door de kinderbescherming opgehaald. De biologische moeder is inmiddels een rijke opera-ster geworden. Gekweld door spijt en schuldgevoelens heeft ze een beloning voor de jongen uitgeloofd. Uiteindelijk komt het kind bij zijn biologische moeder terecht en wordt "the tramp" hartelijk onthaald voor zijn bijdrage aan de opvoeding.

  COMMENTAAR

  "The Kid" was de eerste lange film van Charlie Chaplin. Hij werd gemaakt voor "First National", de produktiemaatschappij waar Charlie van 1918 - 1922 werkte. De tijd dus tussen de Keystones en zijn eigen United Artists. Toch heeft "The Kid" al alle kenmerken van de latere Chaplin films. Humor (de manier waarop the kid met een steen staat te zwaaien terwijl een agent achter hem staat blijft grappig, zie weer de clip), tragedie (de armoede) en sentimentaliteit (de goede afloop).

  Een paar scenes uit de film wijzen terug in de tijd of juist vooruit. Zo doet de scene waarin de kinderbescherming het kind komt ophalen erg denken aan "Intolerance" (D.W. Griffith, 1916). De box-scene loopt vooruit op de beroemde box-scene in "City light" (1931).

  DATUM: 8 februari 2013 

  EIGEN WAARDERING: 8

  The Kid (1921) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters