Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1950: All about Eve (Joseph Mankiewicz)

  DE REGISSEUR

  Voor een inleiding op het werk van Joseph Mankiewicz, zie het openingsartikel van de aan hem gewijde pagina.

  HET VERHAAL

  Margo Channing (Bette Davis) staat vlak voor haar 40e verjaardag. Voor een Broadway actrice betekent dat dat ze in de nadagen van haar carrière zit. Haar stemming fleurt dan ook zeer op als na de voorstelling een fan (Eve Harrington, gespeeld door Anne Baxter) haar kleedkamer binnenkomt (zie afbeelding 1, Eve is degene links onderin met hoedje), die verteld hoe geweldig ze Margot vindt en dat ze nooit een voorstelling mist. Margo neemt Eve aan als personal assistent, en al snel maakt Eve zich door haar loyaliteit en vriendelijkheid zowel geliefd als onmisbaar. Te laat komt Margo erachter dat achter deze loyaliteit en vriendelijkheid een allesverterende ambitie schuilgaat. 

  COMMENTAAR

  Vergelijking met "Sunset Boulevard"

  "All about Eve" geeft een kijkje achter de schermen van Broadway en gaat met name in op de positie van de ouder wordende actrice. Het toeval wilde dat in hetzelfde jaar ook een film verscheen die exact hetzelfde deed, echter nu achter de schermen van Hollywood. Deze film was "Sunset Boulevard". Veel is er geschreven over de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee films. Een overeenkomst is in elk geval dat bij de twee actrices die de hoofdrollen in deze films speelden er een grote gelijkenis was tussen hun rol en de werkelijke fase waarin hun carrière verkeerde. Voor Gloria Swanson in "Sunset boulevard" bleek deze film echter werkelijk de laatste grote rol. Voor Bette Davis was "All about Eve" het begin van een come back die tot 1962 ("What ever happened to Baby Jane") zou duren. Naast de persoon van de twee actrices is ook hun rol heel verschillend. Gloria Swanson speelt een naïve Norma Desmond die op de rand van de waanzin verkeert en niet kan en wil aanvaarden dat haar carrière voorbij is. Bette Davis speelt een cynische Margo Channing die het systeem heel goed begrijpt en dondersgoed weet dat haar dagen bijna geteld zijn. In de film zegt ze op een gegeven moment over haar geliefde Bill: "Bill's thirty-two. He looks thirty-two. He looked it five years ago, he'll look it twenty years from now. I hate men.". Daarmee geeft ze indirect commentaar op haar eigen leeftijd.

  Een laatste punt van verschil tussen de films is de stijl. "Sunset boulevard" is opgenomen met een knipoog naar de stomme film en het Duits expressionisme. "All about Eve" heeft een veel traditionelere filmstijl. De slagroom op de taart zit bij deze film in de scherpe dialogen. Bovenstaand heb ik al een voorbeeld gegeven. Laat ik er hier nog één aan toevoegen. Ergens halverwege de film heeft Margot een rothumeur en verpest daardoor de sfeer op een feestje. Haar partner probeert haar daar op te wijzen, en maakt een vergelijking met een begrafenis. De volgende dialoog ontspint zich:

  Bill Sampson: Many of your guests have been wondering when they may be permitted to view the body. Where has it been laid out?
  Margo Channing: It hasn't been laid out, we haven't finished with the embalming. As a matter of fact, you're looking at it - the remains of Margo Channing, sitting up. It is my last wish to be buried sitting up.   

  Cyclische structuur

  De film begint met de uitreiking van een soort Oscar  De winnaar is Eve Harrington (zie afbeelding 2). Tijdens haar speech, die één en al bescheidenheid uitstraalt, dwaalt de camera door de zaal met toehoorders. Daarbij krijgen we diverse kennissen van Eve in beeld, die zo het hunne van deze woorden denken. Na deze openingsscene wordt het verhaal van de film, waarin we leren hoe Eve aan deze Oscar is gekomen, verteld in een flash-back structuur.

  Aan het eind van de film zijn we dan weer terug bij Eve die haar Oscar heeft gewonnen. Zij krijgt bezoek van haar fan Phoebe en onwillekeurig denken we terug aan de eerste ontmoeting tussen Margo en Eve. De historie herhaalt zich, zoals ook blijkt uit het volgende filmcitaat:

   

   

  Addison DeWitt: And what's your name?
  Phoebe: Phoebe.
  Addison DeWitt: Phoebe?
  Phoebe: I call myself Phoebe.
  Addison DeWitt: And why not? Tell me, Phoebe, do you want someday to have an award like that of your own?
  Phoebe: More than anything else in the world.
  Addison DeWitt: Then you must ask Miss Harrington how to get one. Miss Harrington knows all about it.

  En daarmee eindigt deze dialoog met de titel van de film. All about Miss Harrington, oftewel All about Eve.

  Maar ook in de werkelijke wereld herhaalde de historie zich. Begin jaren 70 werd "All about Eve" onder de titel "Applause" als musical op Broadway gebracht. Oorspronkelijk werd de rol van Margo Channing hierbij gespeeld door Lauren Bacall, maar in 1973 werd zij opgevolgd door Anne Baxter. Daardoor ging Anne Baxter in de musical de rol spelen van haar tegenspeelster Bette Davis in de film.

  In "All about Eve" speelt Anne Baxter de onervaren maar ambitieuze Eve Harrington. In werkelijkheid was Anne Baxter in 1950 niet meer zo onervaren, ze speelde al mee in "The magnificent Ambersons" (Welles, 1942). Er is wel een kort optreden van een actrice die daadwerkelijk onbekend, onervaren maar ambitieus was in 1950. Haar naam: Marilyn Monroe. In afbeelding 3 is ze te bewonderen, te midden van Bette Davis en George Sanders. 

  DATUM: 22 februari 2013

  EIGEN WAARDERING: 9

  All About Eve (1950) on IMDb
  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters