Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1990: Miller's crossing (Joel & Ethan Coen)

  DE REGISSEURS

  Zie voor een korte beschrijving van het werk van de Coen brothers het inleidende artikel op de aan hen gewijde pagina.

  HET VERHAAL

  "Miller's crossing" speelt zich af tijdens de drooglegging in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. De Ierste gangsterbaas Leo O'Bannon (Albert Finney) komt in conflict met de Italiaanse maffioso Johnny Caspar (Jon Polito). Directe aanleiding is kruimelcrimineel Bernie Bernbaum (John Turturro, zie afbeelding 3). Caspar wil hem liquideren maar Leo wil hem juist sparen. Dat laatste heeft te maken met het feit dat zowel Leo als zijn rechterhand Tom Reagan (Gabriel Byrne) een relatie hebben met Vera Bernbaum (Marcia Gay Harden), de zus van Bernie.

  Na allerlei verwikkelingen zijn aan het eind Johnny Caspar en Bernie dood, trouwen Leo en Vera met elkaar en blijft Tom alleen achter (afbeelding 1).

  COMMENTAAR

  "Miller's crossing" deed het slecht in de bioscoop, maar maakte dat later meer dan goed in het DVD-circuit. Niet verwonderlijk voor een film die je twee keer moet zien om hem te snappen. Het is een film-noir, een genre dat zijn hoogtijdagen beleefde in de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw. De film noir heeft veel trekken gemeen met de Western. In beide films zijn het vaak rivaliserende gangs die tegen elkaar ten strijde trekken. Enigszins simplificerend zou je kunnen zeggen dat de film-noir een Western in een stedelijke setting is. Het is dus niet toevallig dat de gebroeders Coen voor beide genres een zwak hadden. Zij waren in de jaren 90 trouwens niet de enigen. Een andere belangrijke "neo-noir" uit dit decennium was "LA Confidential" (1997, Curtis Hanson).

  De openingsscene, waarin Johnny Caspar een heel vertoog tegen Leo ophangt over de "business ethics' binnen het gangster milieu, is een knipoog naar de openingsscene uit "The Godfather" (1972, Frances Ford Coppola). Een dergelijk filmcitaat geeft al een beetje aan dat de film meer voor filmliefhebbers dan voor een doorsnee bioscooppubliek gemaakt is. Roger Ebert heeft niet helemaal ongelijk als hij de film karakteriseert als te gelikt. De ruimtes waarin de film zich afspeelt lijken wel allemaal ontworpen door een binnenhuis-archirect. De dialogen tussen de gangsters zijn schitterend Engels, maar spraken ze ook echt zo tegen elkaar? 

  DATUM: 15 maart 2013

  EIGEN WAARDERING: 6

  Miller's Crossing (1990) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters