Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  Joel Coen (1954) en Ethan Coen (1957)

  Joel en Ethan Coen zijn één van de meest productieve Amerikaanse filmregisseurs. De lijst met films die ze gemaakt hebben sinds hun debuut in 1984 ("Blood Simple") is indrukwekkend. Met een dergelijke productiviteit is niet elke film een meesterwerk, maar echt slecht zijn de films nooit. En er zitten wel degelijk pareltjes tussen. Hierbij wijkt mijn waardering van hun films af van het algemene oordeel, zoals dat is aan te treffen op de "Internet Movie Database" (IMDB). Volgens laatstgenoemde bron vormen "Fargo (1996), "The big Lebowski" (1998) en "No country for old men" (2007) de top 3. Mijn top 3 zou eerder zijn "The Hudsucker proxy" (1994), "O brother where are thou" (2000) en "True grit" (2010).

  De inspiratie van de gebroeders Coen is te vinden in de films uit de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw. Hun voorkeur gaat hierbij eerder uit naar de B-film dan naar de erkende klassiekers. Ondanks het feit dat ze op veel genres actief zijn, zijn de "Film Noir" en de "Western" oververtegenwoordigd. Met "No country for old men" en "True grit" hebben ze het Western genre zelfs een revival bezorgd. De films van de gebroeders Coen hebben vaak een Amerikaans lokaal accent. Zo speelt "True grit" in de staten Texas en Arkansas en speelt "Fargo" zich af in de Scandinavische gemeenschap in de staten Minnesota en North Dakota.

  Geweld is altijd prominent aanwezig in hun films. Dit geweld is echter zelden afkomstig van de moedige held of de slimme schurk. Het geweld in hun films wordt nogal eens veroorzaakt door dommigheid. Denk aan de mislukte misdaad die vreselijk uit de hand loopt in "Fargo".  Of denk aan de hoofdpersoon wiens moraal uitgaat van het principe "oog om oog ...." en die erachter komt dat de wereld toch iets genuanceerder in elkaar zit in "True grit". 

  De gebroeders Coen werken vaak met een vast stel acteurs. Onder hen Steve Buscemi, Jeff Bridges, John Turturro en Frances McDormand. Laatsgenoemde is overigens getrouwd met Joel Coen. Hun camerawerk wordt vaak verzorgd door Roger Deakins en is in de regel een lust voor het oog. 

  DATUM: 10 maart 2013

  Filmposters