Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1938: The adventures of Robin Hood (Michael Curtiz en William Keighley)

  DE REGISSEURS

  Robin Hood is een film met twee regisseurs, en in die zin illustratief voor het studiosysteem. De regisseur was vervangbaar, en werd niet (zoals later door de Franse nouvelle vague) gezien als de auteur van de film. Voor filmmakers van de Franse nouvelle vague zou een dergelijke vervanging ondenkbaar zijn. Je vervangt toch ook niet de schrijver halverwege het boek. De verfilming van Robin Hood begon met William Keighley (1889 - 1984) als regisseur. Keighley is verantwoordelijk voor de meeste buitenopnamen in de film. Zijn meest bekende andere film is "The man who came to dinner" (1942). Aangezien men niet zo tevreden was over de actie-scenes heeft men later Keighely vervangen door Michael Curtiz (1886 - 1962). Deze is verantwoordelijk voor de meeste studio-opnames in de film en dus ook voor de meeste scherm-scenes. Zie voor een overzicht van het werk van Michael Curtiz het openingsartikel van de aan hem gewijde pagina. Het beeld van de regisseur als vervangbare werknemer wordt gecompleteerd door het feit dat sommige wat minder belangrijke scenes (bijv. scenes zonder hoofdrolspeler) zijn opgenomen door nog weer andere regisseurs die even tussen twee films in zaten. Zo heeft ook William Dieterle aan de film bijgedragen.

  HET VERHAAL

  Als Richard Leeuwenhard, koning van Engeland. op de terugweg van een kruistocht, gevangen wordt genomen door de Oostenrijkse koning ziet zijn broer Prins John zijn kans waar om de Engelse troon in handen te krijgen. Prins John onderdrukt de Saksen en legt hen onder andere zware belastingen op, zogenaamd om het losgeld voor Koning Richard te kunnen betalen. Dit zet kwaad bloed bij de Saksische edelman Robin, Graaf van Locksley. Hij komt in verzet en trekt zich met zijn mannen terug in Sherwood Forrest. Daar overvalt hij een konvooi dat belastinggeld vervoert. Daarbij neemt hij de leider van het konvooi, de Sheriff van Nottingham, en Maid Marian tijdelijk gevangen. Hij trakteert ze op een bosmaaltijd en laat ze daarna allebei weer vrij. Tijdens de maaltijd heeft Marian nader kennisgemaakt met Robin en sympathie opgevat voor de idealen waar hij voor staat, kort samengevat: stelen van de rijken en geven aan de armen. Ook Robin heeft van zijn kant sympathie opgevat voor Maid Marian.

  Na deze overval wordt er een prijs op het hoofd van Robin gezet. Prins John en de Sheriff van Nottingham zetten een val op voor Robin. Ze organiseren een toernooi voor boogschutters, waarbij de eerste prijs door Maid Marian zal worden uitgereikt. Robin doet incognito mee, maar zijn klasse verraad hem en hij wordt gevangen genomen. Maid Marian verkeert intussen in gewetensnood over het feit dat ze zich als lokaas heeft laten gebruiken. Zij informeert de mannen van Robin over de plek waar Robin zal worden opgehangen en dit leidt tot een spectaculaire ontsnappingsscene. Ook Koning Richard is intussen ontsnapt, en trekt verkleed als monnik door het land. Op een gegeven moment krijgt Prins John hier lucht van en stuurt iemand er op uit om Koning Richard te vermoorden. Maid Marian hoort dit en stuurt een briefje naar Robin, maar wordt hierbij betrapt en in de gevangenis gegooid (afbeelding 3). Robin weet de moordenaar in spé uit te schakelen en ontmoet Koning Richard. Tezamen trekken ze op naar het kasteel waar de kroning van Prins John plaats zal vinden en weten daar verkleed binnen te komen. Tijdens de kroningsplechtigheid gooien ze hun mantel af en verslaan in een spectaculair slotgevecht de mannen van Prins John. Richard zit opnieuw op de troon, Maid Marian wordt bevrijd, Robin krijgt zijn adellijke titel terug en trouwt met Maid Marian.

  COMMENTAAR

  De film "The adventures of Robin Hood" is niet erg trouw aan het oorspronkelijke verhaal. De spanning tussen Saksen en Normandiërs is meer ontleend aan het verhaal van Ivanhoe dan aan Robin Hood. Ook Maid Marian komt in het oorspronkelijke verhaal niet voor. Iemand die voorstelde dichter bij het origineel te blijven en daartoe de dialogen wat meer literair / middeleeuws te maken en Maid Marian te schrappen, hebben ze maar snel ontslagen. Deze man had het toch niet goed begrepen. Robin Hood was een historische actiefilm, maar het accent moest wel op de actie liggen. Niet voor niets komt in de samenvatting van het verhaal herhaaldelijk de term "spectaculair" voor.

  Bij een dergelijke grote productie past het toen erg kostbare techni-color. De kleuren zijn prachtig, zeker in de scenes van het toernooi voor boogschutters, met al die kostuums en vaandels. Het mooist vind ik het kleurgebruik echter in die scenes waarin de kleuren er uitspatten tegen een donkere achtergrond. Zie de afbeelding van Maid Marian in haar gevangeniscel.

  De hoofdrollen in de film werden gespeeld door Errol Flynn (Robin Hood) en Olivia de Havilland (Maid Marian). Errol Flynn kwam in beeld toen James Gagney voor de rol bedankte. Uiteindelijk een goede wissel. James Gagney was weliswaar atletisch, maar zijn korte gestalte had waarschijnlijk een handicap betekent in de schermscenes. Errol Flynn toont zich een waardig opvolger van Douglas Fairbanks, die Robin Hood in 1922 had gespeeld. Voor Errol Flynn was Robin Hood een doorbraak. Hij is echter altijd in dezelfde soort rollen blijven hangen. Dit hing ook samen met het studio-systeem, dat voor een deel bestond uit het uitmelken van succesformules. Het was dan ook geen toeval dat Flynn en de Havilland het jaar na "Robin Hood" weer samen in een film stonden, te weten "Dodge city" (Michael Curtiz, 1939). Heel anders verging het Olivia de Havilland. Zij wist in een juridische procedure van 3 jaar van het wurgcontract met de studio af te komen. Gedurende die drie jaar mocht zij niet in films acteren, wat haar carrière op het spel zette. Uiteindelijk was het resultaat wel dat ze later een come back zou maken in de door haar gewenste karakterrollen (bijv. in "Je moederhart spreekt" (Leisen, 1946) en  "De erfgename" (Wyler, 1949)).

  DATUM: 9 mei 2013

  EIGEN WAARDERING: 10  

  The Adventures of Robin Hood (1938) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters