Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1949: Jour de fête (Jacques Tati)

  DE REGISSEUR

  Het belang van Jacques Tati (1907-1982) overstijgt verre de omvang van zijn oeuvre. Met 5 films heeft hij het kleinste oeuvre van de grote regisseurs. Gezien zijn stijl wordt hij vaak vergeleken met Charlie Chaplin, en dat is goed te begrijpen. Zo maken beide films waarin lichaamstaal en acrobatiek een belangrijke rol spelen in de vele, vaak visuele, grappen. Gegeven zijn lange lichaam blijkt Tati opvallend acrobatisch. Tevens maken zowel Chaplin als Tati gebruik van een alter ego. Bij Chaplin is dat "The little tramp", bij Tati is dat Mr Hulot.  
  Mr Hulot doet zijn intrede in "Les vacances de Mr Hulot" (1953), en is daarna niet meer weg geweest uit de Tati films. Centraal thema bij Jacques Tati is de tegenstelling tussen het traditionele en het moderne Frankrijk. "Jour de fête" en "Les vacances de Mr Hulot" spelen zich af in het traditionele Frankrijk. In de films daarna krijgt Mr Hulot te maken met het moderne Frankrijk in de vorm van de plasticfabriek van zijn zwager ("Mon Oncle", 1958), moderne architectuur en winkelcentra ("Playtime", 1967) en het moderne verkeer ("Traffic", 1971). Onnodig te zeggen dat Mr Hulot en moderne dingen niet goed samengaan.

  HET VERHAAL

  Het is de dag van de jaarlijkse kermis in Sainte-Sévère-Sur-Indre. Postbode Francois helpt een handje mee met de opbouw van de kermis. Daarna drinkt hij een glaasje mee, en daarna nog één. Zijn ronde schiet er bijna bij in. Op de kermis draait een film over postbezorging op zijn Amerikaans. Dat gaat er spectaculair aan toe, tot en met brieven die middels helikopters bezorgd worden. In zijn eer aangetast, besluit Francois de volgende dag ook zijn ronde op zijn Amerikaans te doen (onder het veelvuldig uitroepen van "rapide, rapide"). Ik hoop dat ze bij Post.nl niet naar dit tweede deel van de film gekeken hebben.

  COMMENTAAR

  "Jour de fête" was de eerste lange speelfilm van Jacques Tati, maar draagt reeds alle kenmerken van zijn stijl. Mr Hulot ontbreekt nog, maar het Franse dorpje en de vraagtekens die geplaatst worden bij de vooruitgang zijn al volop aanwezig. Veel bijrollen werden vertolkt door inwoners van Sainte-Sévère-Sur-Indre.

  De film is zowel in kleur als in zwart-wit opgenomen. De kleurenopnamen waren volgens het Thompson-procedé. Blijkbaar had Tati hier niet alle vertrouwen in en liet hij voor de zekerheid ook zwart-wit opnamen maken. Terecht, want de firma Thomson ging failliet voor de film af was. De film is dus oorspronkelijk in zwart-wit uitgebracht. Pas in 1995 kwam er weer een techniek beschikbaar om de kleurenopname alsnog te ontwikkelen.

   

  DATUM: 4 mei 2013

  EIGEN WAARDERING: 8

  Het is feest vandaag (1949) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters