Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1971: The beguiled (Don Siegel)

  DE REGISSEUR

  Voor enkele opmerkingen over Don Siegel (1912 - 1991) zie "The invasion of the body snatchers" (1956).

  HET VERHAAL

  Het verhaal speelt zich af tijdens de Amerikaanse burgeroorlog (1861 - 1865). John McBurney (Clint Eastwood), een soldaat van de Noordelijke Unionisten, is gewond geraakt in vijandelijk gebied. Hij wordt gevonden door een leerling van een meisjesschool, en daarna in deze meisjesschool verpleegd. De aanwezigheid van een man zorgt voor de nodige opschudding en opwinding in deze school.  Om niet uitgeleverd te worden aan de vijandelijke Zuidelijke "Confederates" gooit John al zijn charmes in de strijd. Hij begint de meisjes ook tegen elkaar uit te spelen. De jaloezie die hij daarmee opwekt keert zich uiteindelijk tegen hem. De meisjes nemen op een verschrikkelijke manier wraak.

  COMMENTAAR

  Een jongen te midden van allemaal meisjes doet in eerste instantie denken aan "Belle epoque" (Trueba, 1992). In "Belle epoque" gaat het om de dochters van Manolo, die om de gunsten dingen van Fernando, deserteur in de Spaanse burgeroorlog. In "The beguiled" gaat het om leerlingen van een meisjesschool die graag de verpleging op zich nemen van John, gewond geraakt in de Amerikaanse burgeroorlog. What's the difference? Het verschil is echter heel erg groot, "The beguiled" is oneindig veel grimmiger.

  "Belle epoque" is een verzameling romantische avontuurtjes, waarbij de onderlinge jaloezie ook wel welig tiert maar waarbij de gevoelens tenminste oprecht zijn. Dat oprechte ontbreekt geheel in "The beguiled". John probeert de gevoelens van de meisjes/vrouwen te manipuleren, en dat ontploft in zijn eigen gezicht. Wat dat betreft lijkt de film veel meer op "Barry Lyndon" (Kubrick, 1975), dan op "Belle epoque". Wel opvallend dat beide hoofdpersonen in deze films hun manipulaties moeten bekopen met de amputatie van een been, maar nu zeg ik misschien al te veel. Overigens is in mijn ogen John McBurney minder onsympathiek dan Barry Lyndon. Waar deze zijn charmes aanwendt om in de hogere kringen te komen en rijkdom te vergaren, probeert John toch in de eerste plaats zijn vege lijft te redden. Hij is natuurlijk als gewonde soldaat in vijandelijk gebied kwetsbaar.

  Qua vertelstructuur valt het gebruik van de voice-over op. Meestal is dit een verteller die objectief het verhaal aan elkaar praat. Bij Terrence Malick zagen we in "Badlands" (1973) en "Days of heaven" (1978), wat ik zou willen noemen een subjectief gebruik van de voice-over. De verteller was hier de hoofdpersoon, die haar impressie van het verhaal weergaf. Als kijker kon je uit de beelden wel concluderen dat dat zeker niet de enig mogelijke interpretatie van het gebeurde was. Hier zien we wat ik zou willen noemen een contrasterend gebruik van de voice-over. John McBurney vertelt de meisjes over zijn heldendaden in de oorlog, en tegelijk zie je als kijker een flash back waaruit blijkt dat de waarheid een stuk minder heroïsch was.

  "The beguiled" was in zijn dagen een flop. Dat geldt voor meer films die later een klassieker zijn geworden, maar in dit geval was het voorspelbaar. Clint Eastwood had zich in de tweede helft van de jaren '60 ontwikkeld tot een actieheld in de trant van "The good, the bad and the ugly" (Sergio Leone, 1966) en zijn fans zullen de anti held John McBurney niet hebben kunnen waarderen. Overigens maakten dezelfde regisseur en dezelfde hoofdrolspeler in hetzelfde jaar 1971 ook nog "Dirty Harry". In deze film is Client Eastwood weer wel een held die aan het eind overwint. Het verschil met "The beguiled" kan bijna niet groter zijn.

  DATUM: 4 mei 2013

  EIGEN WAARDERING: 8

  The Beguiled (1971) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters