Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1975: Picnic at Hanging Rock (Peter Weir)

  DE REGISSEUR

  Voor een introductie op het werk van Peter Weir, zie het openingsartikel van de aan hem gewijde pagina.

  HET VERHAAL

  Op Valentijnsdag 1900 gaat een groep meisjes van Appleyard college (een privéschool voor meisjes) als uitje naar Hanging Rock, een bijzondere geologische formatie (zie de afbeelding). Aan de voet van deze rock vindt een picnic plaats. Een aantal meisjes beklimt, na afloop van deze picnic, de rock. Zij komen niet meer terug. In de jaren daarna worden herhaaldelijk zoektochten georganiseerd, maar er wordt geen spoor van de meisjes gevonden.

  COMMENTAAR

  Zoals uit bovenstaande blijkt is het verhaal van de film uiterst minimaal. Het is gebaseerd op een boek van Lady Joan Lindsay uit 1967. Deze was 71 toen ze het boek schreef en in het boek laat ze een beetje in het midden of het nu fictie of non fictie is. Onderzoek in oude kranten van rond 1900 bracht geen verdwijningen aan het licht, bovendien was Valentijnsdag in 1900 niet op een zaterdag (zoals in het boek). Laten we er dus maar vanuit gaan dat het fictie is. Het boek (en de film) hebben de touristenindustrie rondom Hanging Rock intussen geen kwaad gedaan.

  Films over verdwijningen komen vaker voor, meestal is er dan echter een plot aan verbonden dat aan het eind van de film opgelost wordt. Denk aan "Spoorloos" (George Sluizer, 1988). Films waarin de verdwijning onverklaarbaar is en onverklaarbaar blijft zijn schaars. Het enige andere voorbeeld dat ik kan bedenken is "L'avventura" (Antonioni, 1960). Het heeft ook iets onbevredigends. De film moet het door het gebrek aan plot hebben van de sfeer, en daar is hij net iets te lang voor.

  Films die in Australië spelen zijn vaker wat mysterieus. Het is ook een mysterieus land /continent. Langs de kust steden, maar een binnenland dat louter ongerepte en onontgonnen natuur is. Een land ook met veel diersoorten die nergens anders voorkomen. In zo'n vreemd land kunnen vreemde dingen gebeuren lijkt de onderliggende veronderstelling te zijn. In "Picnic at Hanging Rock" wordt veel werk gemaakt van de tegenstelling tussen de meisjes uit Appleyard college en de natuur van de rock. De meisjes gaan uit picnicken in, voor een buitenactiviteit, hele onhandige smetteloze witte jurken. In het begin van de film zien we de meisjes elkaar helpen om zich in hun nauwe korsetten te hijsen. De natuur op Hanging Rock wordt getoond in shots van allerlei reptielen, zoals slangen en hagedissen, die op de rock leven.

  Hoewel de film het raadsel niet oplost en er ook geen concrete hints voor een oplossing worden gegeven, zijn er wel vage suggesties en toespelingen in de richting van een animistisch gedachtengoed. Binnen het animisme zijn "dode dingen" (zoals een rots) bezield. In de mythologie van de Aboriginals speelt animisme een rol, zo is Ayers Rock voor hen een heilige en bezielde plaats. Zou dat misschien ook gelden voor Hanging Rock, en zouden de meisjes zijn "opgegaan" in deze bezielde rots? Het klinkt allemaal vreselijk vaag, maar zoals ik al zei in Australische films gebeuren vaker vreemde dingen. Daarbij wordt soms verwezen naar de cultuur van de Aboriginals. Zie als een ander voorbeeld "Walkabout" (Roeg, 1971). Wat opvalt is dat in beide gevallen ("Picnic at Hanging Rock" en "Walkabout") pubermeisjes, op de grens van sexuele volwassenheid, een belangrijke rol spelen. Blijkbaar staan zij symbool voor een levensfase op de rand van de Westerse cultuur, maar nog niet helemaal immuun voor de inheemse mythologie.

  DATUM: 5 mei 2013

  EIGEN WAARDERING: 6

  Picnic at Hanging Rock (1975) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters