Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1976: Taxi driver (Martin Scorsese)

  DE REGISSEUR

  Martin Scorsese (1942) is een Amerikaanse regisseur van Siciliaanse afkomst. Hij heeft  door de jaren heen een imposant oeuvre opgebouwd met films als "Taxi driver", "Raging Bull" (1980) en "Goodfellas" (1990). In al deze drie films speelt Robert de Niro de hoofdrol. Persoonlijk waardeer ik hem het meest als een gedreven liefhebber van en onderwijzer in de filmgeschiedenis. Met "A personal journey with Martin Scorsese through American movies" (1995) en "Il mio viaggo in Italia" (1999) heeft hij twee topklasse documentaires afgeleverd over resp. de Amerikaanse en de Italiaanse film.

  HET VERHAAL

  Travis Bickle (Robert de Niro) is taxichauffeur en rijdt met zijn taxi door nachtelijk New York. Hij ergert zich groen en geel aan de decadentie die hij om zich heen ziet. Gedurende de film probeert hij met twee meisjes een relatie aan te knopen. De eerste is Betsy (Cybill Shepherd), een campagnemedewerkster van een presidents-kandidaat. De tweede is Iris (een jonge rol van Jodie Foster, die toen pas 13 was), een prostituee van 12 (afbeelding 3). Beide pogingen mislukken, en Travis trekt zich steeds meer in zichzelf terug. Aan het eind van de film komt de ontlading in een uitbarsting van geweld.

  COMMENTAAR

  "Taxi driver" is veel vergeleken met "The searchers" (John Ford,1956). De taxi van Travis is daarbij zijn paard, New York is de wildernis waar hij doorheen trekt en Iris is het meisje dat hij probeert te redden terwijl ze helemaal niet gered wil worden. Nu was New York anno 1976 inderdaad een wildernis en waren er drie burgemeesters (Ed Koch, Rudolph Giuiliani en Michael Bloomberg) voor nodig om de stad weer op de rit te krijgen, maar dat is niet het belangrijkste punt. Belangrijker is dat we hier te maken hebben met een man die zijn eigen moraal wil opleggen aan de rest van de maatschappij. Sterker nog die niet beseft dat het om zijn eigen moraal gaat, maar zichzelf meer ziet als een instrument ter uitvoering van een soort moderne versie van de zondvloed. Zie ook het volgende citaat uit de film.

  Travis Bickle: All the animals come out at night - whores, skunk pussies, buggers, queens, fairies, dopers, junkies, sick, venal. Someday a real rain will come and wash all this scum off the streets.

  Het zou echter te simpel zijn om Travis alleen te zien als een soort fundamentalistische moraalridder. Hij is ook een eenzaam mens, niet in staat om echt contact te maken met de mensen om hem heen. Niet in staat om een relatie aan te knopen, terwijl hij dagelijks van dat tuig achterin zijn taxi heeft die dat schijnbaar allemaal zo makkelijk afgaat. Nog maar een citaat.

  Travis Bickle: Each night when I return the cab to the garage, I have to clean the cum off the back seat. 

  Geleidelijk mengen die twee zaken (morele verontwaardiging en eenzaamheid) zich in Travis tot een explosief mengsel. Een mengsel dat hem ook blind maakt voor zijn eigen hypocrisie (de relatie met Betsy liep stuk omdat hij gelijk bij het eerste afspraakje met haar naar een pornofilm gaat). Als dit mengsel tenslotte tot ontploffing komt, leidt het tot geweld dat in mijn ogen veel enger is dan het slot van "Straw dogs" (Peckinpah, 1971). Ging het daar nog om de bescherming van iemand die bescherming nodig had (een zwakbegaafd / wilsonbekwaam iemand die een misdaad had begaan), hier gaat het puur om het afreageren van frustratie (ik niet, dan zij ook niet) met morele waarden als een vorm van zelfbedrog.

  DATUM: 1 mei 2013

  EIGEN WAARDERING: 6

  Taxi Driver (1976) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters