Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  David Lean (1908 - 1991)

  Dat de stijl van een regisseur zich ontwikkelt gedurende zijn loopbaan is normaal. Denk aan Fellini en Visconti die na een neo-realistische periode elk een meer individuele stijl ontwikkelden. Zelden is de stijlbreuk echter zo groot geweest als in het geval van David Lean (1908 - 1991). Na een serie kleinschalige films, veelal literaire- of toneel-adaptaties, schakelde hij in de tweede helft van zijn loopbaan over op grootschalige dramaproducties. Zijn naam is dan ook vooral verbonden aan epos-films als "The bridge on the River Kwai" (1957), "Lawrence of Arabia" (1962), "Doctor Zhivago" (1965) en "A passage to India" (1984). De kleinschalige periode  doet mijns inziens in artistiek opzicht geenszins onder voor genoemde spektakelstukken. Deze periode kan op zich weer worden onderverdeeld in een periode waarin Lean zijn films vooral baseerde op de toneelstukken van Noël Coward ("In which we serve" (1942), "This happy breed" (1944) en "Brief encounter" (1945)), en een periode waarin hij de boeken van Charles Dickens tot uitgangspunt nam ("Great Expectations" (1946) en "Oliver Twist" (1948)). 

  DATUM: 19 mei 2013

  Filmposters