Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1984: The company of wolves (Neil Jordan)

  DE REGISSEUR

  Neil Jordan (1950) is de jongste regisseur van de beweging van het "New social realism" uit de jaren '70 en '80. "The company of wolves" (1984) was één van zijn eerste films, zijn echte doorbraak kwam met "The crying game" (1992). Deze twee films illustreren belangrijke thema's uit zijn werk. De mix van sprookje en horror uit "The company of wolves" zou hij later herhalen in "Interview with the vampire" (1994). Zijn Ierse roots, en dan met name zijn belangstelling voor de achtergronden van het Noord Ierse conflict, waarvan in "The crying game" reeds een glimp is te zien, komt meer geprononceerd naar voren in "Michael Collins" (1996), nar de gelijknamige Ierse revolutionair en staatsman. Meer recent heeft Neil Jordan de televisieserie "The Borgias" (2011-2013) geregisseerd.

  HET VERHAAL

  "The company of wolves" draait meer om de sfeer dan om het verhaal. In het verhaal droomt Rosaleen, een meisje van 13, dat ze in de Middeleeuwen in een kleine agrarische gemeenschap midden in het bos leeft. Tijdens deze droom vertelt de grootmoeder aan de gedroomde Rosaleen allerlei verhalen, de film heeft dus de structuur van een verhaal binnen een droom. De moraal van    deze verhalen is steeds dat je op moet passen voor de grote boze wolf. Volgens de grootmoeder zijn er twee soorten wolven. Wolven met haar aan de buitenkant, en (erger nog) wolven met haar aan de binnenkant. Met deze laatste wolven wordt gedoeld op mannen die het voorzien hebben op de maagdelijkheid van pubermeisjes.

  COMMENTAAR

  "The company of wolves" is gebaseerd op het verhaal van Roodkapje. Door de gebroeders Grimm associëren wij dat sprookje tegenwoordig met een kinderverhaaltje. Het originele volksverhaal was echter aanzienlijk minder onschuldig. Ook de optekening door de Fransman Charles Perrault (1628 - 1703) was nog niet zo gepolijst als dat van de gebroeders Grimm, en had ook geen happy end. Eén van de interpretaties van het oude volksverhaal is dat het gaat over de sexuele ontwaking van meisjes. De rode mantel zou dan een symbool zijn voor de menstruatie. Ook in deze film wordt op diverse momenten verwezen naar symbolen van vruchtbaarheid, zie bijvoorbeeld de afbeeldingen 2 en 3. De wolven symboliseren in deze interpretatie de mannen, die uit zijn op de eer van deze meisjes.

  Evenals het meer recente "Red Riding Hood" (Catherine Hardwick, 2011) is het deze oude ruwe versie waarop "The company of wolves" is gebaseerd. Door de raamvertelling van de dromende Rosaleen wordt de rol van het onderbewuste benadrukt. Hierdoor hoeft de film ook niet noodzakelijkwijs strikt logisch te zijn, dat is een droom immers ook niet. Waar "The company of wolves" uitgaat van de oude versies van het Roodkapje-verhaal, is het logisch dat er dwarsverbanden ontstaan met weerwolf-verhalen. Immers de weerwolf is half man / half mens en symboliseert het dierlijke in de mens, waar de sexualiteit onderdeel van uitmaakt. Deze associatie van het dierlijke in (in dit geval) de vrouw en de sexualiteit zien we ook in "Cat people" (Jacques Tourneur, 1942) waarin de hoofdpersoon in een verscheurende panter verandert als ze sexueel opgewonden raakt. Rosaleen's Middeleeuwse moeder zegt het in de film aldus "if there's a beast in men, it meets its match in women too". Daarmee relativeert ze de onophoudelijke waarschuwing van grootmoeder om vooral bij mannen uit de buurt te blijven.

  Aan het eind van de droom (en van de film) springen de wolven door het slaapkamerraam van Rosaleen naar binnen. Daarbij worden haar poppen en ander speelgoed vernield. Daarmee geeft de film, symbolisch tot het laatst, het eind van haar jeugd aan.

  DATUM: 23 juli 2013

  EIGEN WAARDERING: 7

  The Company of Wolves (1984) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters