Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  2009: El secreto de sus ojos (Juan José Campanella) (Argentinië)

  DE REGISSEUR

  Juan José Campanella (1959) heeft zijn filmopleiding in de Verenigde Staten (New York) genoten. Een belangrijk deel van zijn werkzaamheden bestaat dan ook uit televisieseries voor een Amerikaans publiek. Bijvoorbeeld de serie "Law & Order: Special Victims Unit". In zijn Argentijnse speelfilms werkt hij meestal samen met de acteur Ricardo Darin. Zoals bijvoorbeeld in de films "Son of the bride" (2001) en "El secreto de sus ojos" (2009). Eerstgenoemde film werd genomineerd voor een Oscar als beste buitenlandse film in 2002. De prijs ging echter naar "No man's land" (Tanovic, 2001). Met "El secreto de sus ojos" was het wel raak.

  VERHAAL

  Benjamin Esposito (Ricardo Darin) is een gepensioneerde rechercheur. Vijfentwinting jaar geleden heeft hij een moord en verkrachtingszaak behandeld op een jonge vrouw, die nooit echt definitief opgelost is. Hij heeft de vermoedelijke dader wel gevonden, maar het kersverse militaire bewind kwam er al snel achter dat deze man zo bruikbaar was als verklikker en infiltrant dat ze hem spoedig vrij lieten. Sterker nog Benjamin moet gaan vrezen voor zijn eigen leven. Zijn assistent en vriend Pablo Sandoval (Guillermo Francella) wordt geliquideerd toen hij per abuis voor Benjamin werd aangezien. Om het vege lijf te redden accepteert Benjamin een afgelegen standplaats, ver weg van Buenos Aires.

  Nu is hij gepensioneerd en terug in Buenos Aires. De zaak zit hem nog steeds dwars. Hij is van plan het "van zich af te schrijven". Daartoe zoekt hij contact met zijn toenmalige cheffin, rechter (destijds assistent rechter) Irene Hastings (Soledad Villamil) en de weduwnaar van de vermoorde vrouw Ricardo Morales (Pablo Rago). Tijdens deze bezoekjes aan zijn vroegere baas laait de liefde, die destijds onuitgesproken bleef, weer op. Tijdens zijn bezoek aan Ricardo Morales doet hij een schokkende ontdekking.

  COMMENTAAR

  "El secreto de sus ojos" (Engels: The secret of their eyes) won in 2010 verrassend de Oscar voor de beste buitenlandse film. Huizenhoog favoriet was "Das weisse band" (Haneke, 2009).  Dat schept verwachtingen, die bij het kijken niet helemaal worden waargemaakt. Dat wil overigens niet zeggen dat het een slechte film is, verre van dat. Het betreft een film met diverse verhaallijnen (een misdaad, een romance en op de achtergrond de politieke ontwikkelingen rondom de machtsovername door de militairen), die zich afwisselend afspelen in 1974 en 2000. Je moet goed bij de les blijven, maar onbegrijpelijk wordt het verhaal nergens. 

  Aan de andere kant is de film ook niet echt vernieuwend. Het verhaal van de rechercheur die op zijn intuïtie afgaat en daarmee in conflict komt met zijn chef, die wil dat de procedures gevolgd worden, is niet nieuw voor een detective film. Dat die chef een vrouw is en dat ze elkaar in de privésfeer goed liggen maakt dat niet anders. Het conflict tussen intuïtie en regeltjes bereikt zijn hoogtepunt rondom de arrestatie, het verhoor en de bekentenis van de vermoedelijke dader. Dit deel van het verhaal bevat zowel één van de beste, als één van de slechtste scenes van de film. Reden waarom ik wat langer stil sta bij dit deel van de film.

  Benjamin had de vermoedelijks dader in het vizier gekregen bij het doorbladeren van een fotoalbum bij de man van het slachtoffer. Hij zag toen op diverse foto's een jongen die zeer verliefd naar het slachtoffer keek, Het bleek te gaan om een jeugdvriend. Benjamin vond dit verdacht en besloot de desbetreffende jeugdvriend op te sporen. Dat blijkt nog niet zo makkelijk want hij is onlangs van de ene op de andere dag vertrokken uit zijn appartement. Zo wordt het nog verdachter, en Benjamin en zijn assistent besluiten tot een, volkomen illegale, huiszoeking. Deze huiszoeking komt ze op een uitbrander te staan van de rechter, maar levert ook een aantal brieven op. Uit deze brieven blijkt dat de jeugdvriend fan is van een voetbalclub uit Buenos Aires. De assistent van Benjamin heeft de theorie dat een man alles aan zichzelf kan veranderen, behalve zijn passie (zijn eigen passie is trouwens veel drinken). Kortom de beste kans om deze jeugdvriend te vinden is in het voetbal stadion van de betreffende club. Dit levert een achtervolgings-scene op die één van de hoogtepunten uit de film is.

  Het daarna volgende verhoor en de bekentenis van de jeugdvriend kwamen op mij een beetje onlogisch over. Irene, die de theorie van de verliefde blik wel erg mager vindt om een verdenking op te baseren, bemoeit zich op een gegeven moment met het verhoor en draait daarbij als om als een blad aan een boom. Ze begint de verdachte te provoceren. Hij kan het niet gedaan hebben want daar is hij veel te slap voor, en bovendien was uit forensisch onderzoek gebleken dat de dader groot geschapen moest zijn. Nog onlogischer wordt het als de verdachte op deze provocaties ingaat en dit uiteindelijk leidt tot een bekentenis.

  Tot slot nog wat over de titel. The secret of their eyes slaat natuurlijk in de eerste plaats op de verliefde blikken, die Benjamin op het spoor zetten van de dader. Ze slaan echter ook op de blikken van Benjamin en Irene zelf. Bij deze recensie zijn twee afbeeldingen van Benjamin en Irene geplaatst, één uit 1974 en één uit 2000. De rode outfit die Irene in beide gevallen aanheeft versterkt de overeenkomst tussen de beide afbeeldingen. Ze zijn allebei ouder geworden, maar de chemie is niet veranderd.

  DATUM: 17 augustus 2013

  EIGEN WAARDERING: 7

  El secreto de sus ojos (2009) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters