Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  2011: Intouchable (Nakache / Toledano)

  DE REGISSEURS

  Olivier Nakache (1973) en Eric Toledano (1971) maken sinds 2005 samen films. "Intouchable" is tot nog toe verreweg de meest succesvolle.

  HET VERHAAL

  Philippe is een miljonair die ten gevolge van een dwarslaesie verlamd is. Hij is op zoek naar een verzorger. Driss is van Afrikaanse origine en werkeloos. Hij heeft gesolliciteerd om het vereiste aantal sollicitaties te halen om zijn uitkering niet in gevaar te brengen. Moe van alle saaie kandidaten en politiek correcte antwoorden geeft Philippe de baan, tot diens grote verrassing en schrik, aan Driss.

  Er ontwikkelt zich een vriendschap tussen deze twee uiterst verschillende mannen. Ze beleven van allerlei avonturen en gaandeweg krijgt Philippe weer meer plezier in het leven. Driss kan niet zijn hele leven achter een rolstoel blijven lopen, en Philippe zet hem ertoe aan iets anders te zoeken. Dan blijkt ook Driss door zijn contacten met Philippe anders aan te kijken tegen het leven in het ghetto waar hij vandaan komt, en hij slaagt er in zijn rebelse neefje weer op de rit te krijgen.

  Ondertussen gaat het met Philippe minder goed. Hij zit opgescheept met precies zo'n saaie personal assistent, die hij in de eerste sollicitatieronde wist te vermijden. Tijd voor Driss om nog één keer in te grijpen. Philippe heeft een penvriendin (zijn eerste vrouw is overleden) aan wie hij eigenlijk niet durft te schrijven dat hij aan een rolstoel gekluisterd is. Driss regelt in het geheim een etentje met deze penvriendin. Aan het eind van de film zitten de twee mannen samen wat te drinken. Op het moment dat de penvriendin arriveert neemt Driss afscheid. In de laatste beelden werpt hij een blik door de ramen van het restaurant naar het eerste contact tussen Philippe en zijn vriendin.

  HET COMMENTAAR

  "Intouchable" is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. De film is erg onderhoudend. Het is echter zeker niet de eerste film die gaat over een onmogelijke vriendschap. Denk bijv. ook aan "Driving Miss Daisy" (Beresford, 1989), over de relatie die groeit tussen een oude Joodse dame en haar Afrikaanse chauffeur in het Zuiden van de VS in de jaren '50. De vraag is dan waarom "Intouchable" er zo uitspringt en maanden in de bioscoop heeft gedraaid? Ik denk dat dit komt omdat de film in meerdere opzichten een goede balans weet te handhaven.

  In de eerste plaats de confrontatie tussen populaire cultuur en kunst met een grote K. Natuurlijk wordt in eerste instantie de opera belachelijk gemaakt en is de scene waarin Driss tijdens de verjaardag van Philippe een klassiek concert verstoort met zijn dans op Earth, Wind & Fire (Boogie Wonderland) één van de leukste van de film. Het blijft echter niet bij eenrichtingsverkeer (het belachelijk maken van de "hogere" cultuur). Driss staat ook open voor de muziek van Philipp en toont gedurende de film een opmerkelijke culturele ontwikkeling (hij begint o.a. te schilderen).

  In de tweede plaats is een comedy waarin tevens een serieus onderwerp aan de orde is (in dit geval iemand met een ernstige handicap) dansen op een smal koord. Al snel wordt het sentimenteel (de grappen zijn te braaf) of onkies (de grappen zijn niet braaf genoeg). Het standaard voorbeeld dat het wel mogelijk is, is natuurlijk "La vita è bella" (Benigni, 1997), die met een comedy over het concentratiekamp bijna het onmogelijke presteerde. Maar ook "Intouchable" weet deze dans tot een goed einde te brengen en haalt ongeschonden de eindstreep.

  DATUM: 21 oktober 2013

  EIGEN WAARDERING: 8

  The Intouchables (2011) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters