Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  2009: Sherlock Holmes (Guy Richie)

  DE REGISSEUR

  Guy Richie (1968) heeft zich vanaf het begin van zijn carrière gespecialiseerd in het misdaadgenre. Tot nog toe zijn zijn twee eerste films, "Lock, stock and two smoking barrels" (1998) en "Snatch" (2000) tevens zin meest succesvolle. Later zou hij het Sherlock Holmes genre moderniseren met de gelijknamige film uit 2009. Hierop kwam in 2011 een vervolg met "Sherlock Holmes: a game of shadow".

  Van 2000 tot 2008 was Guy Richie getrouwd met Madonna.

  HET VERHAAL

  Het verhaal begint als Sherlock Holmes en Watson verhinderen dat een seriemoordenaar zijn zesde slachtoffer op een rituele manier om het leven brengt. De seriemoordenaar (Lord Henry Blackwood) wordt ter dood veroordeeld. Voor de executie vraagt hij Holmes nog een keer te spreken, en zegt bij die gelegenheid dat hij nog niet van hem af is. Nadat Blackwood is opgehangen stelt Watson de dood vast.

  Drie dagen later blijkt het graf van Blackwood vanuit de binnenkant geforceerd te zijn, en is het lijk verdwenen. De herrezen Blackwood stelt zich aan het hoofd van het geheime genootschap "The temple of the four orders" en er worden nog een paar moorden gepleegd. Ondertussen verschijnt ook Irene Adler , een oude bekende (tegenstandster) van Holmes, ten tonele. Zij werkt voor professor Moriarty, die zeer geïnteresseerd is in de plannen van Blackwood. Tussen Adler en Holmes ontstaat een band die gebaseerd is op de gezamenlijke tegenstander en respect voor elkaars capaciteiten, maar waar ook de romantische component niet helemaal aan ontbreekt.

  Het volgende doel van Blackwood / "The temple of the four orders" is het Engelse parlement. Op deze manier willen ze de democratie definitief uitschakelen en zelf de macht overnemen. De aanslag zal worden gepleegd met een soort van gifgas, dat de vergaderzaal zal worden ingepompt. De aanwezige leden van "The temple" zijn vooraf voorzien van een tegengif. Adler en Holmes weten het gifgas-reservoir tijdig van de pomp los te koppelen en aldus het plan te verijdelen. Adler vlucht met de reservoirs naar buiten, achterna gezeten door Blackwood die op zijn beurt achtervolgt wordt door Holmes. De "shoot out" van de film vindt plaats op de, rond die tijd in aanbouw zijnde, Tower-bridge. In deze shoot out wordt Blackwood gedood (nu echt) en onthuld Adler dat haar opdrachtgever toch vitale geheimen aan "The temple of the four orders" heeft ontfutseld. Een nieuw avontuur ligt op de loer.

  COMMENTAAR

  Het is niet overdreven de film van Richie een cultuurshock voor de traditionele Sherlock Holmes liefhebber (waaronder de schrijver van deze recensie) te noemen. Ik zal ingaan op twee aspecten: de figuur van Sherlock Holmes en het complot dat opgelost moet worden.

  Eerst de figuur van Sherlock Holmes. Deze is duidelijk anders dan gebruikelijk. Dat komt vooral naar voren in zijn relatie met Dr. Watson (afbeelding 1). Traditioneel is dit een wat sullige sidekick (excuses voor deze Suske en Wiske achtige alliteratie), die vooral dient om de genialiteit van Holmes tot zijn recht te laten komen.  In deze film is Watson een volwaardige tegenhanger van Holmes. Hij zorgt voor het praktische aspect, wat bij de chaotische Holmes geen overbodige luxe is. Het meest pregnant komt dit naar voren in de periode tussen het oppakken van Blackwood en zijn executie en wederopstanding. Het duo zit dan even zonder "klus" en Holmes dreigt te vervallen in een lethargie, waar Watson hem met de haren uittrekt. Met andere woorden, deze Holmes is niet veel waard zonder Watson aan zijn zij, en het is te begrijpen dat Holmes het niet goed kan hebben dat Watson eerdaags intrekt bij zijn verloofde.

  Nu we het toch over vrouwen hebben, ook de relatie met Irene Adler is anders dan in de oorspronkelijke boeken van Arthur Conan Doyle (afbeelding 2). Daar bestond slechts een beroepsmatig respect tussen deze twee. Deze film voegt daar de fysieke aantrekkingskracht aan toe. Ook op andere gebieden is Holmes meer fysiek dan gebruikelijk. Lost hij traditioneel de misdaden toch vooral in zijn hoofd op, deze Holmes is niet afkerig van geweld en beoefent zelfs de bokssport.

  Dan het complot dat opgelost moet worden. De manier waarop het complot opgelost wordt, bevat in elk geval veel meer actie dan ik van een Holmes film gewend ben. Dit ligt ook wel een beetje in lijn met het meer fysieke karakter van Holmes. De montage is bij tijd en wijle heel snel en doet dan denken aan "Moulin Rouge" (Luhrmann, 2001). Wat dat betreft heeft de film veel weg van het Bond-genre. Ook de tegenstander die bestreden moet worden en de doelstellingen die hij nastreeft doet meer denken aan James Bond dan een Sherlock Holmes. Het gaat Blackwood om niets minder dan de wereldheerschappij. Dat is toch wel even wat anders dan de strijd om de familie-erfenis die centraal staat in "The hound of the Baskervilles" (Lanfield, 1939).

  Kan ik de nieuwe Holmes waarderen? Op onderdelen wel. De eenzijdige "taakverdeling" tussen Holmes en Watson in de traditionele films was toch wel een beetje flauw. Wat dat betreft is deze film evenwichtiger. De gelijkenis met het Bond-genre kan bij mij echter niet op bijval rekenen, hoe knap de finale op de Tower dridge in aanbouw ook is gevonden en hoe spectaculair deze ook in beeld wordt gebracht. Uiteindelijk scoort de film dan ook een onvoldoende, ik ben absoluut niet benieuwd naar de opvolger die de regisseur in 2011 gemaakt heeft. Hierbij dient wel aangetekend te worden dat een liefhebber van het actiegenre of van Bond films waarschijnlijk tot een heel ander oordeel zal komen.

  DATUM: 23 april 2014

  EIGEN WAARDERING: 5

  Sherlock Holmes (2009) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters