Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  2013: Locke (Steven Knight)

  DE REGISSEUR

  Steven Knight (1959) is in de eerste plaats een screenwriter. Zijn ervaring als regisseur begon pas in 2013 met "Hummingbird" en werd in hetzelfde jaar voortgezet met "Locke". Voor beide films schreef Knight overigens ook het scenario. Het was in deze laatstgenoemde hoedanigheid dat hij voor "Locke" een British independent film award kreeg toegekend.

  HET VERHAAL

  De avond voor het storten van de fundering ten behoeve van een wolkenkrabber hoort opzichter Ivan Locke (Tom Hardy) dat bij Bethan, de vrouw met wie hij 7 maanden geleden een "one night stand" heeft gehad, de bevalling (te vroeg) begonnen is. Hij besluit naar haar toe te gaan, en stapt in zijn auto.

  De rest van de film speelt zich af in deze auto, waarin Ivan via de handsfree afwisselend gesprekken heeft met:

  - zijn baas (om te vertellen dat hij niet bij de betonstort zal zijn, waarna hij een paar gesprekken later ontslagen wordt)
  - zijn vervanger Donal (die hij via de telefoon coacht)
  - zijn vrouw (die hem de toegang tot het huis ontzegt)
  - zijn twee zoons (die hem  thuis verwacht hadden in verband met een belangrijke voetbalwedstrijd)
  - Bethan (die hij moed inspreekt als zich complicaties bij de bevalling voordoen).

  Aan het eind van de film stopt hij, bijna bij het ziekenhuis, op een parkeerplaats om naar de eerste geluiden van zijn net geboren dochter te luisteren.

  COMMENTAAR

  "Locke" is een bijzondere film. We bevinden ons met 1 acteur in 1 ruimte (zijn auto), en de lengte van de film is ongeveer gelijk aan de tijd die in de film behandeld wordt. Het is dan ook een bijzondere prestatie van Tom Hardy dat de film van het begin tot het einde blijft boeien. Ook het scenario van Steven Knight verdient alle lof. De reden voor het vertrek van Ivan Locke worden al vrij vroeg in de film onthuld, en toch zakt de spanning daardoor niet weg.

  Inhoudelijk gaat de film over ethiek. Hoe te handelen in een moeilijke situatie? Deze vraag kan aan de hand van de volgende gezichtspunten worden beantwoord.

  - Gevolgen-ethiek, je moet vooral kijken naar de gevolgen van een handeling.
  - Plichts-ethiek, het gaat om de handeling zelf en de intentie waarmee deze wordt uitgevoerd.
  - Deugden-ethiek, het gaat om de mens die achter de handeling zit.

  In "Locke" is Ivan duidelijk geen aanhanger van de gevolgen-ethiek. De consequenties van zijn handelingen zijn rampzalig voor hemzelf (baan kwijt, huwelijk naar de knoppen), terwijl het nog maar de vraag is of de steun die hij aan Bethan geeft daar tegen op weegt. Zo weigert hij in de gesprekken met Bethan te zeggen dat hij van haar houdt, ondanks het feit dat zij daar nadrukkelijk naar hengelt. Zelfs in deze situatie geen leugentjes om bestwil. Hij is op weg omdat het zijn kind is dat geboren wordt en hij de oorzaak is van deze bevalling. En daarmee basta!

  Blijven over de plichts-ethiek en de deugden-ethiek. Beiden zijn in meer of mindere mate van toepassing op deze film, maar uiteindelijk kies ik toch voor de deugden-ethiek. Dat heeft te maken met de monologen die Ivan voert met zijn denkbeeldige vader op de achterbank. In veel andere recensies verguisd, zijn deze monologen naar mijn mening een essentieel onderdeel van de film. Uit deze dialogen blijkt duidelijk dat voor Ivan een belangrijke drijfveer is de wens om een beter mens te zijn dan zijn vader en hij zichzelf in de spiegel wil kunnen blijven aankijken. Ik weet niet in hoeverre de achternaam van de hoofdpersoon verwijst naar de filosoof John Locke (1632 - 1704), maar gezien de nadruk op de deugdenethiek was in dat geval Aristoteles een meer passende (maar weinig Engelse) naam geweest.

  Ten tijde van het kijken van deze film was ik bezig met het lezen van "Het zevende kind" van Erik Valeur. Ook in dat boek gaat het om de manier waarop een man (in dit geval een veelbelovend politicus) omgaat met een buitenechtelijk kind. De hoofdpersoon van dat boek kiest nadrukkelijk voor de gevolgen-ethiek. Het woord ethiek kan hierbij overigens beter worden weggelaten, want hij is vooral bezorgd over de gevolgen voor zijn eigen carrière en veel minder over de gevolgen voor de moeder of het kind. Hoewel zijn handelswijze vele malen opportunistischer is dan de moed die Ivan Locke in deze film ten toon spreidt, ontkomt ook deze politicus niet aan de gevolgen van zijn daad.

  DATUM: 21 oktober 2014

  EIGEN WAARDERING: 8

  Locke (2013) on IMDb  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters