Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  2015: Taxi Teheran (Jafar Panahi)

  DE REGISSEUR

  Voor een inleiding op het werk van Jafar Panahi, zie de recensie van  "The white balloon" (1995)

  HET VERHAAL

  De regisseur rijdt met zijn taxi door Teheran en pikt, voor het overgrote deel kleurrijke, passagiers op.

  COMMENTAAR

  "Taxi Teheran" sprak niet onmiddellijk tot mijn verbeelding. Het idee om de gesprekken tussen een (taxi)chauffeur en zijn passagiers tot onderwerp van een film / TV programma te maken is niet bepaald nieuw. Denk aan de succesvolle serie die de NCRV vanaf 1993 op de buis bracht met Maarten Spanjer als chauffeur. Ook in speelfilms is het een beproefd concept ("Night on earth", Jarmusch, 1991) en zelfs in Iran is het idee niet geheel onbekend ("Ten", Kiarostami, 2002).

  Het waren dan ook vooral de lotgevallen van de regisseur die mijn belangstelling wekten. Vanuit huisarrest een film als "Taxi Teheran" maken is toch een knap staaltje. Valkuil is in zo'n geval wel dat de bewondering voor de moed van de regisseur en de beoordeling van de film op zijn inhoudelijke kwaliteiten moeilijk uit elkaar zijn te houden.

  Geconstateerd moet in elk geval worden dat de regisseur een originele draai aan het toch wat platgetreden concept weet te geven. De film bevat alle stijlkenmerken van een "candid camera" productie. Na een tijdje begint het echter op te vallen dat de passagiers allemaal wel erg kleurrijk zijn. Dit kan toch geen toeval zijn? Als kijker wordt je zo in het begin flink op het verkeerde been gezet. Ook de manier waarop de film eindigt is zeer origineel bedacht.

  Het kleurrijke van de passagiers lijkt de film in eerste instantie in de richting van een comedy te trekken. Ik denk dan in de eerste plaats aan de (bij)gelovige dames op leeftijd die de taxi met een vissenkom in hun hand betreden (afbeelding 2). De dames hebben grote haast, want de goudvis moet voor 12:00 uur exact in een heilige vijver worden losgelaten. Onder de wat frivole "buitenkant" van de film worden echter wel degelijk enkele kritische noten gekraakt. 

  Zo rijdt gedurende de tweede helft van de film het jonge nichtje van de chauffeur / regisseur mee, die hij van school moet ophalen. Dit nichtje heeft van school de opdracht gekregen om samen met haar klasgenootjes een videoclip te maken. De clip moet echter wel aan enkele eisen voldoen om "vertoonbaar" te zijn. Gedurende de taxirit bespreekt dit nichtje met haar oom aan welke eisen een "vertoonbare" film moet voldoen. Zonder meer ironisch als je bedenkt dat juist vanwege het schenden van deze eisen haar oom / de regisseur uiteindelijk huisarrest heeft gekregen. Opvallend is overigens dat, net als in "The white balloon", door de ogen van een klein meisje commentaar op de Iraanse maatschappij wordt geleverd. Het is ook dit nichtje dat de prijs in ontvangst mocht nemen toen de film in Berlijn de "Gouden beer" won.

  Ronduit triest wordt de film als een op non actief gestelde advocate de taxi betreedt. Zij verdedigde regelmatig kritische kunstenaars en mocht daardoor uiteindelijk in hun lot delen. Zij bespreekt met Panahi haar ervaringen met de overheid. Zoals bijvoorbeeld met rechercheurs in burger, die bewust klungelig schaduwen alleen maar om je te laten voelen dat ze er zijn en dat je in de gaten gehouden wordt. Uiteindelijk voelt de stad als één grote gevangenis, en begin je bijna terug te verlangen naar je cel, aldus de advocate.

  Een triest verhaal. Mensen die er voor hebben gekozen om voor hun mening uit te komen worden opgejaagd, de rest leeft in een maatschappij waar "keeping up appearances" de hoofdregel lijkt te zijn. Officieel is Amerika de grote Satan, officieus doet de dealer in illegale Dvd's (ook hem komen we in deze film tegen) goede zaken.

  DATUM: 23 april 2015

  EIGEN WAARDERING: 7

  Taxi (2015) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters