Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  2015: Mr Holmes (Bill Condon)

  DE REGISSEUR

  Bill Condon (1955) wisselt films af met televisiewerk. Bij het grote publiek is hij wellicht het meest bekend door "Dreamgirls" (2006), een film over de lotgevallen van drie zwarte zangeressen in de jaren '60 (losjes gebaseerd op "The Supremes"). Filmliefhebbers zullen vooral worden aangesproken door "Gods and Monsters" (1998) over de laatste dagen in het leven van filmregisseur James Whale. Zijn oeuvre mag dan niet omvangrijk zijn, wat hij maakt is meestal van goede kwaliteit en doet het zeer behoorlijk aan de kassa.

  HET VERHAAL

  Sherlock Holmes heeft na een mislukte opdracht zijn praktijk als privé detective beëindigd. Inmiddels 93 jaar woont hij teruggetrokken in een landhuisje met een huishoudster en haar zoon.

  Sherlock Holmes heeft zo zijn bedenkingen bij de manier waarop zijn assistent Watson hun zaken heeft vertaald in populaire romans, en daarbij en passant van hem een karikatuur heeft gemaakt als een genie met een pijp en een raar hoedje. Deze bedenkingen gelden voor alle zaken, maar speciaal voor die laatste zaak. Wordt zijn rol daarin niet te positief voorgespiegeld? Er was toch iets mis gegaan met die zaak, want hij is niet voor niets gestopt? Verwoed graaft Holmes in zijn, in kwaliteit afnemende, geheugen om de feiten van deze laatste zaak op een rijtje te krijgen.

  Hoewel Holmes het dus niet helemaal eens was met de manier waarop Watson hen in de publiciteit bracht, mist hij de (inmiddels overleden) Watson wel degelijk. Zijn nieuwe "assistent" is het zoontje van zijn huishoudster. Deze helpt hem bij zijn allerlaatste zaak: helderheid krijgen inzake zijn laatste zaak.

  COMMENTAAR

  De "klassieke" Sherlock Holmes is voor mij nog altijd de Sherlock Holmes uit "The hound of the Baskervilles" (1939, Lanfield) zoals gespeeld door Basil Rathbone. Op deze Sherlock Holmes zijn inmiddels diverse variaties verschenen. Ik noem slechts de "actie Sherlock" van Guy Richie (gespeeld door Robert Downey Jr.) uit de film "Sherlock Holmes" (2009, Richie). Deze Sherlock Holmes is in feite een combinatie van de klassieke versie met James Bond. Bill Condon komt in deze film met een variatie aan het geheel andere uiterste van het spectrum. Geen flitsende Sherlock dit keer, maar een aftakelende held, in de knoop met zijn verleden. Misschien ben ik een beetje conservatief, maar beide variaties kunnen mij de klassieke Sherlock Holmes niet doen vergeten.

  Waar "Mr Holmes" een variatie is op de klassieke Sherlock, is er bij deze film juist sprake van continuïteit in het oeuvre van Bill Condon. Evenals bij "Gods and Monsters" (1998) wordt de aftakelingsfase van de hoofdpersoon in beeld gebracht. Een hoofdpersoon die in beide gevallen gespeeld wordt door Ian McKellen. Constante factor is ook de aandacht voor mannenvriendschappen, al dan niet met een erotische ondertoon. Zowel regisseur Condon als hoofdrolspeler McKellen zijn homosexueel, evenals James Whale, het onderwerp van "Gods and Monsters". In "Mr Holmes" spelen mannenvriendschappen ook nadrukkelijk een rol. Aan de ene kant de rouw om de, door de dood van Watson, beëindigde vriendschap. Aan de andere kant de ontluikende vriendschap tussen Mr Holmes en Roger (Milo Parker), het zoontje van de huishoudster. De drie variaties van Sherlock Holmes bestrijken hiermee het totale sexuele spectrum. Waar de klassieke Sherlock a-sexueel is, voelt de actie Sherlock (met de druppeltjes James Bond bloed in zijn bloed) zich nadrukkelijk aangetrokken tot het schone geslacht (i.c. het personage van Irene Adler). De Sherlock op leeftijd in "Mr Holmes" ten slotte is erg gesteld op de vriendschap van zijn mannelijke assistenten.

  "Mr Holmes" krijgt van mij een krappe voldoende. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat ik de klassieke variant beter kan waarderen. Er is meer aan de hand. Daartoe moet ik wat dieper ingaan op de oplossing van de laatste (en allerlaatste) zaak van Sherlock Holmes. Deze zaak heeft te maken met een vrouw die twee miskramen heeft gehad. Sherlock weet deze zaak, door gebruik te maken van zijn scherpzinnigheid, op te lossen. Wat hij over het hoofd ziet is de eenzaamheid en wanhoop van de vrouw. Niet lang na de oplossing van het mysterie zal ze zelfmoord plegen. "Mr Holmes" lijkt te suggereren dat het geheugen en de logica van de bejaarde Sherlock weliswaar achteruitgaan, maar dat zijn inlevend vermogen juist groter wordt. Alzheimer (want dat is in "Mr Holmes" aan de orde) wordt daarmee voorgesteld als een aandoening waarbij compenserende mechanismen in werking treden. Zoiets als bij blinden, die soms een uiterst scherp gehoor ontwikkelen. Dit is een te romantische voorstelling van zaken. Bij Alzheimer treedt het verval over de gehele linie op, niet alleen qua geheugen en qua logica maar ook qua persoonlijkheid. Het is voor deze te romantische en daardoor misleidende voorstelling van zaken dat de film "strafpunten" krijgt.

  DATUM: 16 juli 2015

  EIGEN WAARDERING: 6

   

  Mr. Holmes (2015) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters