Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  Clint Eastwood (1930)

  Er zijn maar weinig acteurs die tevens goede regisseurs zijn. Clint Eastwood (1930) is één van hen. In de jaren '60 en '70 was hij voornamelijk actief als acteur, vanaf de jaren '90 was hij voornamelijk actief als regisseur en in de jaren '80 hielden beide activiteiten elkaar in evenwicht (vaak speelde Eastwood in dat decennium een rol in een film die hij ook zelf regisseerde).

  Eastwood brak in de jaren '60 door met de spaghetti Westerns van Sergio Leone ("A fistfull of dollars" (1964), "For a few dollars more" (1965) en "The good, the bad and the ugly" (1966)). Uit de jaren '70 kan vooral zijn samenwerking met Don Siegel genoemd worden in "Dirty Harry" (1971) en "The beguiled" (1971).

  Hoewel hij al eerder films regisseerde werd dit toch pas in het begin van de jaren '90 zijn hoofdactiviteit. Na films als "Unforgiven" (1992), "A perfect world" (1993) en "The bridges of Madison county" (1995) had hij ook als regisseur zijn naam gevestigd. Deze naam hield hij vervolgens in het nieuwe millennium hoog met films als "Mystic river" (2003), "Million dollar baby" (2004) en "Gran Torino" (2008).

  Als acteur speelde Eastwood vaak "hard boiled men", die eerst schoten en dan pas praten. De hoofdpersonen van de films die hij als regisseur maakt zijn vaak de gepensioneerde variant daarvan. In het verleden hebben ze een keer iets te snel geschoten en op hun oude dag zijn ze nog steeds bezig met het verwerken van het trauma dat dat heeft opgeleverd.

  DATUM: 31 oktober 2015

  Filmposters