Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1989: Dead poets society (Peter Weir)

  DE REGISSEUR

  Voor een introductie op het werk van Peter Weir, zie het openingsartikel van de aan hem gewijde pagina.

  HET VERHAAL

  We schrijven 1959 en het academisch jaar wordt geopend op Welton academy, een gerenommeerde high school die voorbereid voor een prestigieuze Universiteit. Op Welton staan tradities in hoog aanzien, maar de nieuwe leraar Engels John Keating (Robin Williams) laat een frisse wind door de lesmethode waaien. Dit maakt hem geliefd bij de studenten, maar leidt al snel tot spanningen met de schoolleiding en de ouders.

  COMMENTAAR

  Hoewel kostscholen met een eerbiedwaardige traditie en leerlingen die in schooluniform rondlopen mij in eerste instantie erg aan Engeland doen denken, zijn ze vooral in Amerikaanse (of in Amerika gesitueerde) films een geliefd onderwerp. Denk bijvoorbeeld ook aan "Scent of a woman" (1992, Martin Brest). Jongeren die voor het eerst zonder hun ouders intern wonen en daar geconfronteerd worden met de ijzeren discipline van de kostschool geeft een heel eigen dynamiek. Daar komt bij dat de kostschool (zowel in "scent of a woman" als in "dead poet society") hoogstaande principes ("honour", "loyalty") in haar vaandel heeft staan, maar in de praktijk een heel ander soort gedrag (kuddegedrag, klikken) beloont.

  In "Dead poet society" staat de rebelse Engelse leraar Keating, als een soort katalysator, tussen de leerlingen en het schoolbestuur in. In zijn onorthodoxe lessen probeert hij zijn leerlingen drie levenslessen mee te geven.

  1) Pluk de dag, het leven is kort. Hij neemt de leerlingen mee naar oude klassenfoto's van leerlingen van hun leeftijd. Gezien de jaargang zijn deze leerlingen "inmiddels voer voor de wormen".
  2) Koester je eigen mening, laat je niet indoctrineren door de groep. Hij neemt zijn leerlingen mee naar buiten en laat een paar leerlingen wat over het schoolplein wandelen. Vervolgens zet hij marsmuziek op (muziek die ook voorkomt in het "dril-gedeelte" van "Full metal jacket" (1987, Kubrick)) en laat de andere leerlingen zien hoe het lopen ongemerkt over gaat in marcheren.
  3) Hou van (Engelse) literatuur en poëzie, het is geen trucje dat je onder de knie moet krijgen. Hij laat de leerlingen een hoofdstuk waarin wordt uitgelegd hoe je een gedicht op een bijna wiskundige manier kan analyseren uit hun boek scheuren.

  De leerlingen zijn enthousiast en blazen de "Dead poet society", waar Keating in zijn tijd (als leerling) op  Welton ook lid van was, nieuw leven in. Deze society komt 's nachts bij elkaar in een oude grot in de buurt van de kostschool, waarbij de leden elkaar gedichten voordragen.

  De invloed van Keating op zijn leerlingen is niet overal even overtuigend.

  1) Ligt aan de "Dead poet society" liefde voor de Engelse literatuur ten grondslag of een hang naar avontuur ('s nachts de school verlaten) en mystiek (de oude grot)? Als de leden zich spoeden naar de eerste bijeenkomst zijn ze gekleed in capes met een capuchon en lijken ze zo weggelopen uit "The lord of the rings" (2001 - 2003, Peter Jackson) (afbeelding 2).
  2) Is de "Dead poet society wel zo'n vrijplaats voor het vrije denken? Op een gegeven moment begint dit genootschap met pijp-rokende 17 jarigen (afbeelding 3) toch wat trekjes van "groupthink" te vertonen. 
  3) Een substantieel deel van de klas is lid van de "Dead poet society". Mijn ervaring op de middelbare school is dat de vonk van een leraar met passie voor zijn vak slechts op een minderheid van de leerlingen overslaat. De rest van de klas is niet wars van "trucjes" om het examen te overleven.

  Overtuigender is de manier waarop Keating in conflict komt met de schoolleiding en de ouders. De ouders willen een puber bij de deur afleveren en na een jaar een yup weer ophalen. Als commerciële instelling probeert de school zoveel mogelijk aan deze verwachtingen tegemoet te komen. Instroompercentages richting de Yales en de Harvards zijn dan wat telt. Daarbij kan een rebelse Engelse leraar gemist worden als kiespijn. Een collega leraar voegt Keating dan ook toe dat zelf nadenken prachtig is, zolang de leerlingen daar maar niet voor de universiteit mee beginnen.

  Bij dit alles zijn de steenrijke ouders misschien zelfs wel minder erg dan de ouders die iets minder steenrijk zijn (kinderen van arme ouders zitten niet op Welton). Een leerling van rijke ouders krijgt voor zijn verjaardag hetzelfde cadeau als verleden jaar. Niet echt een teken van grote betrokkenheid. Meer betrokken is de vader van Neil Perry, maar of Neil daar nou echt blij van wordt? De vader blijft maar benadrukken wat voor offers hij zich heeft moeten getroosten om Neil deze kans te bieden. Neil wordt dan ook geacht deze kans te grijpen en arts te worden, pas daarna mag hij zelf bepalen wat hij verder met zijn leven wil doen. De verhaallijn van Neil, wiens belangstelling voor de schone kunsten wordt aangemoedigd door onderwijzer Keating en onderdrukt door zijn vader, is één van de sterkste van de hele film.

  DATUM: 31 december 2015

  EIGEN WAARDERING: 7

  Dead Poets Society (1989) on IMDb  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters