Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  2015: Rams (Hakonarson) (IJsland)

  DE REGISSEUR

  Grimur Hakonarson (1977) startte in 2002 als documentairemaker, in 2010 volgde zijn eerste speelfilm. Buiten de grenzen van zijn eigen land werd hij bekend met "Rams" (2015), de IJslandse inzending bij diverse festivals. In Cannes won "Rams" the "Un certain regard" award, de parallelle competitie voor niet mainstream cinema.  

  HET VERHAAL

  De twee broers Gummi en Kiddi zijn allebei schapenboeren en bovendien ook nog elkaars buren in een afgelegen vallei in IJsland. Door onduidelijke redenen praten ze al 40 jaar niet met elkaar.

  Als er een schapenziekte uitbreekt en de autoriteiten besluiten de hele veestapel in de vallei te ruimen dwingen de omstandigheden de broers hun animositeit opzij te zetten. De samenwerking, die stroef op gang komt, bereikt aan het eind van de film een verrassende intensiteit.

  COMMENTAAR

  Hoewel Scandinavië op zich een filmtraditie heeft, blijft het kleine IJsland wat achter bij landen als Zweden en Denemarken. IJsland heeft geen eigen filmopleiding en regisseurs die in het buitenland hun opleiding hebben afgerond blijven daar vaak hangen. Soms is er ook gewoon sprake van pech. Zo werd "Volcano" (2011, Runarsson), over een ouder echtpaar waarvan de vrouw ziek wordt, overschaduwd doordat Michael Haneke rondom dezelfde tijd op de markt kwam met een film over hetzelfde thema ("Amour", 2012). 

  2015 was voor de IJslandse film een goed jaar. Naast "Rams" trok "Of horses and men" (Erlingsson, 2013), met enige vertraging, aandacht in het filmhuiscircuit. Beide films illustreren de uitgestrektheid van het dun bevolkte IJsland. De band met de natuur, of het nu gaat om schapen of paarden, is vaak sterker dan die met de medemens.

  Hoewel "Rams" met de schapenziekte en het daaropvolgende ruimen van de dieren een gevoelig ecologisch onderwerp aansnijdt, fungeert dit onderwerp in deze film toch vooral als een aanleiding om de relatie tussen de broers Gummi en Kiddi verder uit te diepen. Wel wordt het effect op de (kleine) lokale gemeenschap een paar keer aan de orde gesteld. Na het ruimen van de dieren mogen er twee jaar lang geen nieuwe schapen gefokt worden, en dat raakt de economie van de regio in het hart. Sommige boeren denken hardop aan verhuizen en in het dorpshuis wordt luid geklaagd over "die lui uit de grote stad met hun regeltjes die niets van het platteland weten" (noot 1). Ook voor de epidemie was er trouwens al sprake van leegloop en een trek naar de stad. Het is niet toevallig dat de beide broers vrijgezel zijn gebleven. Misschien kan Nederland het format "Boer zoekt vrouw" wel verkopen aan de IJslandse televisie?

  Dan nu de twee broers waar het allemaal om draait. In 1934 publiceerde de IJslandse nobelprijswinnaar Halldor Laxness zijn boek "Onafhankelijke mensen". Dit boek gaat over de harde strijd die schapenboeren in het begin van de 20e eeuw moesten voeren om het hoofd boven water te houden. Wat dat betreft is er weinig veranderd. Ook de bedrijven van Gummi en Kiddi zijn financieel gesproken geen goudmijn, en het predicaat "onafhankelijk" mag in hun geval gerust worden gewijzigd in "eigenwijs" of zelfs "halsstarrig".

  Het begin van de film is tamelijk lichtvoetig van toon. Op milde toon wordt het kinderachtige gedrag van de beide broers belachelijk gemaakt. Zo is Gummi bij de jaarlijkse verkiezing van de beste ram van de vallei (zie poster) zeer in zijn nopjes met zijn tweede prijs, waarna zijn dag alsnog wordt verpest als blijkt dat zijn broer Kiddi met een half puntje verschil de hoofdprijs heeft gewonnen. Communiceren doen de twee broers door tussenkomst van een hond, die af en toe een briefje in zijn mond gestopt krijgt ter aflevering bij de andere broer.

  Deze licht ironische toon verandert in de tweede helft van de film, als het er echt om gaar spannen en de broers tot samenwerking gedwongen worden. Het verhaal krijgt dan (redelijk onverwacht) zowaar iets dramatisch. Het hoogtepunt van deze dramatiek vormt een sneeuwstorm die bij mij herinneringen opriep aan een vergelijkbare scene uit "Dersu Uzala" (1975, Kurosawa). 

  Noot 1: In IJsland woont ongeveer de helft van de bevolking in de hoofdstad Reykjavik. De tegenstelling stad - platteland is er dus nog wat scherper dan bij ons. 

  DATUM: 24 december 2015

  EIGEN WAARDERING: 7

  Hrútar (2015) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters