Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  2006: Little Miss Sunshine (Dayton & Faris)

  DE REGISSEURS

  Het echtpaar Jonathan Dayton (1957) en Valerie Faris (1958) heeft zijn roots in de videoclips. Zij werkten onder ander voor REM, The Smashing Pumpkins en Red Hot Chili Peppers. Met "Little Miss Sunshine" (2006) maakten zij hun filmdebuut. Deze film werd 6 jaar later gevolgd door "Ruby Sparks" (2012).

  HET VERHAAL

  Het huishouden van de familie Hoover is een levendig geheel. Dit huishouden bestaat uit:

  - Vader Richard (Greg Kinnear), wiens carrière in een dip zit;
  - Zoon Dwayne (Paul Dano), die midden in de pubertijd zit en al een half jaar niet meer praat (maar communiceert via briefjes);
  - Dochter Olive (Abigail Breslin), 7 jaar oud, wiens grootste wens het is om aan een talentenjacht mee te doen met een samen met opa ingestudeerd dansje;
  - Opa Edwin (Alan Arkin), die wegens ongewenste intimiteiten jegens medebewoonsters het bejaardenhuis uitgezet is;
  - Oom Frank (Steve Carell), homosexueel en Proust expert, die na een mislukte zelfmoordpoging even niet op zichzelf mag wonen en tijdelijk bij het gezin Hoover is ingetrokken;
  - Tenslotte Moeder Sheryl (Toni Collette), die vergeefs tracht de regie te voeren over het bovenbeschreven gezelschap.

  Als het hele huishouden in een klassiek Volkswagen minibusje op stap gaat van Albuquerque (New Mexico) naar Redondo Beach (Californië) om Olive mee te laten doen aan de Little Miss Sunshine verkiezingen is dit het begin van een veelbewogen roadmovie.

  COMMENTAAR

  In de Amerikaanse droom kan iedereen opklimmen van krantenjongen tot miljonair. In sommige (Amerikaanse) kringen wordt deze droom opgevat als een soort bevel, het is je plicht er alles aan te doen om op te klimmen tot miljonair. In deze kringen bestaat de wereld uit "winners" en "losers". "Winners" hebben hun succes aan zichzelf te danken (succes is een keuze) en "losers", ...... ja die hebben hun mislukking ook aan zichzelf te danken. 

  In "Glengarry Glen Ross" (1992, James Foley) kwamen we deze geperverteerde vorm van de Amerikaanse droom al tegen. Als in deze film onroerend goed verkopers een perceel grond niet kwijtraken ligt dat volgens hun tirannieke manager nooit aan het feit dat het om een waardeloos stuk grond gaat (wat het geval is), maar altijd aan de verkoper die een sukkel is. Succes is immers een keuze! In deze film werd het motto nog gebruikt door de "winner", om het de "losers" voor hun voeten te gooien. "Little Miss Sunshine" (2006) gaat een stukje verder in het belachelijk maken van deze wel erg simpele kijk op de wereld door haar te laten aanhangen door een "loser", die op wel erg opzichte wijze zelfbedrog pleegt.

  Meteen in de eerste scene van de film horen we vader Richard, die van beroep  "motivational speaker" (hoe vertaal ik dat in het Nederlands?) is, een peptalk houden. Als de lichten aangaan zien we dat er slechts een halve man en een paardenkop in de zaal zit. In de rest van de film is hij een groot deel van de tijd tevergeefs bezig zijn boek met managementwijsheden gepubliceerd te krijgen. Ook het sarcasme waarmee oom Frank hem tijdens de reis belaagd, ontgaat hem volkomen.

  Richard: Sarcasm is the refuge of losers.
  Frank: [sarcastically] It is? Really?
  Richard: Sarcasm is losers trying to bring winners down to their level.
  Frank: [sarcastically] Wow, Richard, you've really opened my eyes to what a loser I am. How much do I owe you for those pearls of wisdom?
  Richard: Oh, that ones on the house.

  Een talentenjacht is natuurlijk bij uitstek een gelegenheid waar je "winners" en "losers" hebt. Als we aan het eind van de film in Redondo beach zijn aangekomen wordt onmiddellijk duidelijk dat Olive (niet moeders mooiste) niet tot de "winners" zal behoren. Ze moet het namelijk opnemen tegen een gezelschap levende barbypopjes, gestoken in suggestieve outfits waarvoor ze minimaal 10 jaar te jong zijn. Broer Dwayne en Oom Frank vinden dat er ingegrepen moet worden. Door te vertrekken uit deze hypocriete show moeten ze Olive de onvermijdelijke teleurstelling besparen. 

  Hoewel voor hun oplossing veel te zeggen valt, zijn ze te laat. Olive staat op het punt om op te gaan (afbeelding 1). Gelukkig maar, want het einde van de film is fenomenaal! In plaats van weg te vluchten voor de hypocrisie, wordt deze met eigen middelen verslagen. Het dansje dat Olive gaat opvoeren heeft ze namelijk ingestudeerd met haar oversexte opa, en lijkt nog het meest op een paaldansshow. Waar de organisatie en de zaal kleine meisjes met een decolleté tot aan hun navel "schattig" vonden, raken ze nu helemaal van de kook (of misschien juist wel aan de kook) van morele verontwaardiging. Ondertussen snapt de naïeve Olive er niets van en voegt de rest van de familie Hoover, die de lol er wel van in ziet, zich bij haar op het podium in een wild slotnummer.

  "Little Miss Sunshine" is een prachtige roadmovie rondom een kleurrijke familie. Met een nostalgisch VW busje, mooie landschappen en een sterke cast valt alles op zijn plaats. Vooral laat "Little Miss Sunshine" echter zien hoe makkelijk de Amerikaanse droom kan ontaarden in een Amerikaanse nachtmerrie.

  DATUM: 18 februari 2016

  EIGEN WAARDERING: 9

  Little Miss Sunshine (2006) on IMDb


  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters