Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1995: The bridges of Madison County (Clint Eastwood)

  DE REGISSEUR

  Voor een overzicht van het werk van Clint Eastwood, zie het openingsartikel van de aan hem gewijde pagina.

  HET VERHAAL

  Twee kinderen komen naar het huis van hun moeder om de begrafenis en de nalatenschap te regelen. Ze zijn verbaasd (zacht uitgedrukt) over de wens van hun moeder (Francesca Johnson gespeeld door Meryl Streep) dat haar as vanaf de Roseman covered bridge over de rivier wordt uitgestrooid.

  Deze wens komt in een ander daglicht te staan als ze de dagboeken van hun moeder vinden en ontdekken dat haar wens alles te maken heeft met een verhouding die ze 30 jaar eerder heeft gehad met Robert Kincaid (Clint Eastwood), een fotograaf die een opdracht in de buurt had voor de National Geoghrapic (noot 1). Hoewel de verhouding maar een week heeft geduurd (man en kinderen waren naar de State fair) heeft deze een blijvende indruk op haar gemaakt.

  Na het lezen van het dagboek besluiten de kinderen aan de laatste wens van hun moeder te voldoen. Tevens helpt haar verhaal hen om hun eigen huwelijksproblemen vanuit een ander perspectief te zien.

  COMMENTAAR

  Francesca is een Italiaanse oorlogsbruid. Zij is met haar soldaat teruggekeerd naar de Verenigde Staten en voelt zich zichtbaar ontheemd op het uitgestrekte platteland van Iowa. Plotseling staat er een vrijbuiter op de stoep, in de vorm van de fotograaf Kincaid. Er dreigt zowaar weer wat te gebeuren in haar leven. Kiest ze voor de veiligheid van (en de verantwoordelijkheid voor) haar gezin, of kiest ze voor het avontuur met Robert?

  Heel even deed de film mij denken aan "Out of Africa" (1985, Sydney Pollack), waar ook opeens een vrijbuiter (in dit geval een jager gespeeld door Robert Redford) in het leven van de vrouw (wederom gespeeld door Meryl Streep) verschijnt. De verschillen zijn echter veel groter dan de overeenkomsten. In de eerste plaats is de wettige echtgenoot in "Out of Africa" onsymphatiek en overspelig, terwijl echtgenoot Richard in "The bridges of Madison County" de goedheid zelve is. In de tweede plaats leidt de vrouw in "Out of Africa" al een avontuurlijk leven (ook zonder de vrijbuiter), terwijl Francesca nauwelijks verder komt dan het dichtstbijzijnde dorp.

  De echtgenoot van Francesca mag dan een goedzak zijn, een beetje saai is hij wel. Tegenover Robert Kincaid geeft ze als de meest opvallende eigenschap van haar man op dat hij "clean" (schoon) is, daar druipt de romantiek nu niet echt vanaf. De moeilijke keuze tussen het gevaarlijke avontuur en de vertrouwde regelmaat lijkt dan ook het hoofdthema van deze film te zijn. Uiteindelijk kiest Francesca voor de regelmaat van haar gezin, maar er zijn momenten in de film waarop ze als het ware met de deurklink in haar hand staat. 

  Toch zit er, wat meer verborgen misschien, ook een ander thema in de film. Het gaat hier om het feit dat de mens in bepaalde opzichten voor zijn naasten, en misschien ook wel voor zichzelf, een raadsel is. Toen haar man en kinderen naar de fair vertrokken was Francesca er van overtuigd dat ze volmaakt gelukkig was met haar modelgezin (de kijker ziet in haar lichaamstaal wat anders). Niet in haar wildste dromen had ze kunnen denken dat ze in de komende week een romance met een wildvreemde man zou beleven. Als ze Robert na de eerste kennismaking uitnodigt voor het avondeten, is ze waarschijnlijk stomverbaasd over haar eigen woorden op het moment dat ze ze uitspreekt.

  In een wat meer op sensatie gerichte film was de romance met Robert wellicht niet zonder gevolgen gebleven. Een derde kind was geboren, en hoe groter deze werd hoe meer hij op Robert zou gaan lijken (ik laat mijn fantasie even de vrije loop). Zo niet in "The bridges of Madison county". De romance heeft geen fysieke gevolgen, en na het vertrek van Robert lijkt het gezin over te gaan tot de orde van de dag. Lijkt want, zonder dat haar gezin het merkt, is Francesca wel degelijk veranderd. In de film komt dat met name tot uiting in de vriendschap die zij sluit met een vrouw die na haar scheiding door iedereen in het dorp met de nek wordt aangekeken.

  Ze mag dan fysiek niet met Robert zijn meegegaan, haar ervaring in die week heeft haar leven verrijkt, en dat neemt niemand haar meer af. Eigenlijk had Robert het zelf al aangegeven met zijn opmerking over de verhouding tussen de droomwereld en de echte wereld.  

  The old dreams were good dreams; they didn't work out, but glad I had them.

  Sommigen vinden het verhaal van de kinderen, die de dagboeken van hun moeder vinden, er wat met de haren bijgesleept. Het gaat toch niet om deze kinderen, maar om de relatie tussen Robert en Francesca? Het is maar hoe je naar de film kijkt. Voor mij hoort de ontdekking van de kinderen hoe slecht ze hun moeder eigenlijk kenden net zo bij de film als de keuze die Francesca 30 jaar eerder moest maken.

  Toegegeven, het feit dat de kinderen de dagboeken van hun moeder weer kunnen gebruiken om hun eigen huwelijksproblemen op te lossen, komt gevaarlijk dicht in de buurt van moralisme. Bij het uitstrooien van de as kreeg ik de slotscene van "The big Lebowski" (1998, Joel & Ethan Coen) niet van mijn netvlies af. In deze slotscene wordt de as van een overleden vriend uitgestrooid bij de zee. Helaas staat de wind de verkeerde richting op, zodat één van de vrienden helemaal onder komt te zitten. Gelukkig staat de wind nu wel goed. 

  Noot 1: De opdracht van Robert Kincaid was de overdekte bruggen van Madison County te fotograferen. Hierdoor is er een directe link tussen deze bruggen en de romance van Francesca en Robert. Vandaar de laatste wil van Francesca, en de titel van de film.

  DATUM: 18 maart 2016

  EIGEN WAARDERING: 7 

  The Bridges of Madison County (1995) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters