Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1992: Trys dienos (Sarunas Bartas) (Litouwen)

  DE REGISSEUR

  Sarunas Bartas (1964) is één van de meest prominente filmregisseurs uit Litouwen. Hij was vooral actief in het laatste decennium van de vorige eeuw.

  HET VERHAAL

  Twee jongens van het platteland gaan naar de stad Kaliningrad. Zij ontmoeten daar twee meisjes waarmee ze doelloos door de stad zwerven. Aan het eind van de film gaan ze weer terug naar het platteland.

  COMMENTAAR

  Het leuke van film is dat het een wereldwijd medium is. Binnen dit wereldwijde medium ziet men regelmatig nationale "golven" ontstaan, zoals de "Nouvelle vague" in Frankrijk in de jaren 60 en de "Neue Deutsche welle" in de jaren 70. In de nieuwe eeuw braken in Mexico en Roemenië rondom dezelfde tijd meerdere talentvolle regisseurs door.

  In het laatste decennium van de vorige eeuw was er ook zo'n golfje in de voormalige USSR. Naast "Trys dienos" kan dan worden gewezen op films als "Darkness in Tallin" (1993, Ilkka Jarvi-Laturi) en "Daar in dat land" (1998, Lidiya Bobrova). Vaak zie je dat een dergelijke golf van goede films niet uit het niets komt, maar een afspiegeling is van maatschappelijke ontwikkelingen. In de kranten kun je terecht voor de feiten, om iets meer te weten over de stemming in een land moet je naar de bioscoop.

  Na het uiteenvallen van eerst het Oostblok en korte tijd later de USSR, was er natuurlijk wel het één en ander aan de hand in die regio. Sommige recent onafhankelijk geworden staten gingen verder als de Gemeenschap van Onafhankelijke Staten (GOS). Rusland degradeerde in een korte tijdspanne van supermacht naar pseudo ontwikkelingsland. De Baltische staten werden voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog onafhankelijk en kwamen een beetje tussen Oost en West te hangen. Een situatie waarvan we anno 2016 (en niet alleen voor de Baltische staten) nog steeds de naweëen ondervinden.

  "Trys dienos" speelt zich af in Kaliningrad. Het voormalige Koningsbergen (Oost Pruisen) ligt in een enclave die formeel bij Rusland hoort, maar geografisch is afgesloten van het moederland en is ingesloten tussen Polen en Litouwen. Geen andere stad symboliseert zo goed de vacuumpositie tussen Oost en West. De sfeer in de film is één van verwarring en verval enerzijds en van gelatenheid en doelloosheid anderzijds. De twee jongens en de twee meisjes dwalen drie dagen (trys dienos) door de stad, maar het lijkt wel een eeuwigheid.

  Als sfeerbeeld van de periode direct volgend op het uiteenvallen van de Sovjet Unie is de film interessant, beoordeelt op zijn eigen creatieve merites, valt de film bekeken 25 jaar na dato wat tegen. Heeft men eenmaal "Trys dienos" bekeken dan begrijpt men de situatie waarin een verhaal als "Lilya 4-ever" (2002, Lukas Moodysson) zich kan afspelen wel weer veel beter.

  DATUM: 25 maart 2016

  EIGEN WAARDERING: 5

   

  Trys dienos (1992) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters