Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1999: Sleepy Hollow (Tim Burton)

  DE REGISSEUR

  Voor een introductie op het werk van Tim Burton, zie het openingsartikel van de aan hem gewijde pagina.

  HET VERHAAL

  Het is 1799, de 19e eeuw staat voor de deur. De jurist Ichabod Crane (Johnny Depp) wordt vanuit New York naar het twee dagreizen noordelijker gelegen gehucht Sleepy Hollow gestuurd. Dit gehucht is de laatste tijd opgeschrikt door een aantal moorden, waarbij het slachtoffer steeds werd onthoofd en het hoofd niet werd teruggevonden.

  COMMENTAAR

  Uit de samenvatting van het verhaal zou men een heftige film kunnen verwachten. Dat valt echter reuze mee. Als één van de weinigen weet Tim Burton Gothic horror te combineren met een vleugje comedy. Ook in "Sleepy Hollow" weet hij de beelden weer een bijna tastbare mystiek mee te geven, terwijl het nergens eng wordt.

  Een flinke bijdrage aan de "bijna tastbare mystiek" wordt geleverd door het camerawerk van Emmanuel Lubezki. Burton was erg gecharmeerd van zijn prestaties in de film "Great expectations", die Alfonso Cuaron een jaar voor "Sleepy Hollow" had gemaakt. In "Sleepy Hollow" werkt Lubezki met een blauw filter op de camera. Gevolg hiervan is dat er met oranje bloed gewerkt moet worden, zodat het na het blauwe filter weer rood wordt. Ook na "Sleepy Hollow" bleef de carrière van Lubezki zich in de hoogste versnelling ontwikkelen. Hij is de vaste cameraman van Alfonso Cuaron, Alejandro Inarittu en Terrence Malick, om maar een paar grootheden op te noemen.

  Partner in crime bij het horror/comedy genre is ook dit keer weer hoofdrolspeler Johnny Depp. In 1990 had Depp al vorm gegeven aan het personage van Edward Scissorhands, en in 2007 zou hij gestalte geven aan Sweeney Todd.

  Verantwoordelijk voor de onthoofdingen in "Sleepy Hollow" is de "headless horseman", een prachtige  Suske en Wiske alliteratie. Aan het eind van het verhaal blijkt dat dit monster niet geheel en al op eigen initiatief opereert, maar dat menselijke hebzucht op de achtergrond ook een rol speelt. Zo bezien zou men "Sleepy Hollow" als een moderne variant op "The hound of the Baskervilles" (1939, Sidney Lanfield) kunnen beschouwen.

  Qua beeldtaal is de boom des doods, de boom die het graf van de "headless horseman" markeert, opvallend. Deze boom lijkt vooruit te lopen op de even opvallende boom in "Pan's labyrinth" (2006, Guillermo del Toro). Verder doet Burton weinig moeite om zijn voorliefde voor de "Hammer house of horror" films verborgen te houden. Zo is Christopher Lee even te zien in een bijrolletje aan het begin van de film (als een New Yorkse rechter). Minstens zo opvallend in dit kader zijn echter de push-up decolletés van de dames. Vergelijk in dit kader afbeelding 3 bij "Horror of Dracula" (1958, Terence Fisher).

  Op de achtergrond van "Sleepy Hollow" speelt de tegenstelling tussen het bijgeloof uit de Middeleeuwen en de rationele nieuwe tijd een nadrukkelijke rol. Als de jurist Ichabod Crane aan het begin van de film pleit voor een rationele rechtsbedeling wordt hij naar een gehucht gestuurd waar het bijgeloof nog welig tiert. Laat hem daar maar eens bewijzen hoe ver hij komt met zijn beroep op de rede. Aangezien "Sleepy Hollow" een Tim Burton film is, zal het niet verbazen dat Ichabod niet ver komt. Zijn vreemd uitziende instrumenten (afbeelding 1) brengen hem niet veel verder en als hij de grot van een toverheks bezoekt, laat hij zijn hulpje (het zoontje van één van de slachtoffers) op een weinig heldhaftige manier voorgaan. Ichabold Crane lijkt derhalve een beetje op de onhandige en schuchtere uitgave van Sherlock Holmes (zonder overigens onsymphatiek te worden).

  Ook in "Sleepy Hollow" wint mystiek het weer eens van de ratio. Als ode aan de fantasie en het verhaal vond ik "Big fish" (2003, Tim Burton) ("A man tells his stories so many times that he becomes the stories. They live on after him, and in that way he becomes immortal") toch overtuigender en vooral meer onderhoudend.

  DATUM: 2 juni 2016

  EIGEN WAARDERING: 6 

  Sleepy Hollow (1999) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters