Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  2011: My week with Marilyn (Simon Curtis)

  DE REGISSEUR

  Simon Curtis (1960) kwam via het theater en de televisie bij de film uit. "My week with Marilyn" (2011) is zijn bioscoopdebuut.

  HET VERHAAL

  Het verhaal is gebaseerd op het dagboek van Colin Clark. Colin Clark was manusje van alles tijdens de opname van "The prince and the showgirl" (1957, Laurence Olivier), die in 1956 in Engeland plaatsvonden.Tijdens de opname ontstonden spanningen tussen regisseur / hoofdrolspeler Laurence Olivier en de onberekenbare ster Marilyn Monroe. Tussen Monroe en Clark ontstaat een vertrouwensband.

  COMMENTAAR

  Kunnen Britse traditie en Hollywood glamour samen in één film? "My week with Marilyn" bewijst dat het zeker niet onmogelijk is.

  Aanvankelijk had ik zo mijn bedenkingen bij de film. Dezelfde bedenkingen waardoor ik ook "Amy" (2015, Asif Kapadia) niet gezien heb. Wat is de lol om iemand op het witte doek de vernieling in te zien gaan (als je dat, in het geval van Amy Winehouse, via de media ook al hebt kunnen volgen)? Achteraf gezien valt dat in "My week with Marilyn" best mee. Marilyn is in de film 30 en nog 6 jaar van haar dood verwijderd. Ze is zeker geen junk, al zijn de pillen al wel nadrukkelijk aanwezig.

  Marilyn is  in de eerste plaats onzeker en verward. Als sexsymbool staat ze altijd volop in de belangstelling en heeft ze eigenlijk geen moment rust (afbeelding 1). Die spanning tussen privé en werk is natuurlijk niet ongebruikelijk, zeker niet als je in de showbusiness zit. Bij Marilyn Monroe komt daar echter nog een andere spanning bij. Ze kan zich er niet bij neerleggen dat ze "alleen maar" sexsymbool is, en wil daarnaast uitgroeien tot een serieus actrice. Als regisseur / tegenspeler Olivier dan ook opmerkt dat "het enige wat ze hoeft te doen, is een beetje sexy zijn" komt dat de onderlinge verhoudingen niet ten goede.

  Het verlangen om serieus genomen te worden c.q. de ambitie om serieuzere rollen te bemachtigen verklaart misschien haar huwelijk (ten tijde  van "The prince and the showgirl" net voltrokken) met toneelschrijver Arthur Miller. Het verklaart zeker haar (onbegrenst) vertrouwen in, en afhankelijkheid van toneelcoach Paula Strassburg (de vrouw van Lee Strassburg). In "My week with Marlyn" zet ze letterlijk geen stap zonder deze vrouw. Paula Strassburg staat daarbij symbool voor "de hofhouding" rondom Marilyn, die haar naar de mond praten en haar op die manier afschermen van de werkelijkheid.

  En dan verschijnt Colin ten tonele. Een groentje in de filmwereld, die natuurlijk volledig van slag raakt door de aandacht van de beroemdste vrouw ter wereld. Van slag of niet, hij is wel de enige die Marilyn de waarheid zegt: It's agony because he (Laurence Olivier) is a great actor who wants to be a film star, and you (Marilyn Monroe) are a film star who wants to be a great actress". Zo, dat is er uit. De "hofhouding" is niet blij met Colin's ophartigheid, Marilyn zelf kan het wel waarderen.

  Michelle Williams, die een jaar voordien nog een mooie rol speelde in "Blue Valentine" (2010, Derek Cianfrance), schittert in de rol van Marilyn als vrouw die steeds meer in de knoop raakt met haar drie rollen als privépersoon, sex symbool en would be actrice. Verder is er nog een side-plot over de romance tussen Colin en een collega manusje van alles. Voor Colin wordt deze romance een duivels dillema zodra Marilyn oog voor hem krijgt (afbeelding 2). Wat te doen? Marilyn vertrekt na de opnames weer naar Amerika, maar als jongen van net 20 de avances van de beroemdste vrouw van de wereld negeren is toch ook wat veel gevraagd. Gelukkig beseft de regisseur dat duivelse dillema's en happy endings in de praktijk niet samengaan.

  DATUM: 16 juni 2016

  EIGEN WAARDERING: 8

  My Week with Marilyn (2011) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters