Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  2016: A quiet passion (Terence Davies)

  DE REGISSEUR

  Voor een overzicht van het werk van Terence Davies, zie het openingsartikel van de aan hem gewijde pagina.

  HET VERHAAL

  "A quiet passion" (2016) gaat over het leven van Emily Dickinson (1830 - 1886), een Amerikaanse dichteres die zich op latere leeftijd steeds meer terugtrok uit het openbare leven. Op het laatst verbleef zij het grootste deel van haar tijd in haar slaapkamer, en converseerde van boven aan de trap met haar gasten. Zij overleed op jonge leeftijd aan een nierziekte.

  COMMENTAAR

  Zelf kwam ik de naam van Terence Davies voor het eerst tegen in "The story of film", het mooie boek en de begeleidende DVD set die Mark Cousins maakte over de geschiedenis van de film. "Distant voices, still lives" (1988) kwam langs in het hoofdstuk dat over de jaren '80 ging, en ik was zo onder de indruk dat deze film meteen op mijn verlanglijstje kwam te staan. Daar staat de film overigens nog steeds op, want zo vaak worden de (oudere) films van Terence Davies niet vertoond. Ik was dan ook aangenaam verrast toe bleek dat Davies nog steeds films maakte.

  Rondom de feestdagen ben ik van plan naar "La la land" (2016, Damien Chazelle) te gaan. Het eerste wat ik dacht toen ik de trailer van deze film zag was: "hoe durft iemand het aan om in een zo cynische tijd als de onze een zo naïef genre als de musical van stal te halen?".  Het eerste deel van deze gedachte ("Hoe durft iemand het aan") bekroop mij ook bij "A quiet passion". In dit geval betreft het echter de moed om in een hectische tijd, waarin politici zijn gedwongen om in "one liners" te praten daar anders de aandacht afdwaalt, een zo trage film te maken. Ik moet terug naar Carl Theodor Dreyer, en dan met name naar "Gertrud" (1964), om een vergelijkbaar bezadigd tempo te vinden.

  "This is my letter to the world, that never wrote to me"

  Op het eerste gezicht gaat "A quiet passion" over de teleurstelling van een kunstenares, die pas na haar dood echt erkenning voor haar werk krijgt. Belangrijker is echter dat we te maken hebben met een vrouw, die leeft in een tijd dat ze haar onafhankelijkheid alleen kan bewaren door niet te trouwen. Langzamerhand zien we de verbittering toeslaan en wordt ze een echte "oude vrijster". Dat ze aan het eind van haar leven bezoek alleen van bovenaf de trap te woord staat, omdat ze zich geneert voor haar uiterlijk, is dan weer niet helemaal logisch. Is dit immers niet een impliciete erkenning van het feit dat bij vrouwen het uiterlijk belangrijker is dan het innerlijk, of althans dat bij vrouwen het uiterlijk bekangrijker is dan bij mannen?

  De rol van Emily Dickinson wordt gespeeld door Cynthia Nixon, en dat is een casting waar gevoel voor ironie uit spreekt. Cynthia Nixon is immers vooral bekend van de serie "Sex and the City". Een serie die speelt in een tijd waarin het vrouwen wel is toegestaan om relaties (althans "sex") te combineren met een carrière ( "the city"). 

  Zoals eerder opgemerkt kenmerkt "A quiet passion" zich door een traag tempo. De film is bovendien niet erg "naturel", en dit geldt zowel voor de beelden als voor de dialoog. De beelden zijn oogstrelend en er is duidelijk gezocht naar mooie composities. Het deed mij een beetje aan Vermeer denken. Een associatie die ik eerder had bij "Sense and sensibility" (1995, Ang Lee, zie afbeelding 2 bij die recensie). Ook de dialoog is allesbehalve dagelijks taalgebruik, en gezien het feit dat deze film over een dichteres gaat is het hoog poëtische gehalte van de dialogen een niet onlogische keuze. Het komt de kracht van de film ten goede, en dat had zelfs nog sterker kunnen zijn als de Nederlandse ondertiteling soms wat meer to the point was geweest. Toen Emily al ernstig ziek was, heette ze in een gedicht de dood welkom. Wel jammer dat in de ondertitelling het woord "kindly" vertaald wordt met "helaas".

  "Because I could not stop for death, he kindly stopped for me".  

  DATUM: 11 december 2016

  EIGEN WAARDERING: 8

  A Quiet Passion (2016) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters