Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  2016: I, Daniel Blake (Ken Loach)

  DE REGISSEUR

  Voor een overzicht van het werk van Ken Loach, zie het openingsartikel van de aan hem gewijde pagina.

  HET VERHAAL

  Daniel Blake (Dave Johns) heeft net een zwaar hartinfarct gehad. Volgens zijn cardioloog gaat hij langzaam vooruit, maar volgens de ambtenaar bij de sociale dient kan hij morgen weer aan het werk. Hij kan immers 50 meter lopen en een kop koffie inschenken. Het is het begin van een lange strijd met de bureaucratie die ontstaan is rondom de sociale verzekeringen. Tijdens een bezoek aan de sociale dienst ontmoet Daniel Katie (Hayley Squires), een alleenstaande bijstandsmoeder die in hetzelfde schuitje zit. Daniel en Katie proberen elkaar zo goed mogelijk te ondersteunen om de eindjes aan elkaar te knopen .... en OM het veelkoppige monster van de bureaucratie op een afstand te houden.

  COMMENTAAR

  Enige tijd geleden vroeg iemand me of ik "La fille inconnue" (2016), de laatste film van de gebroeders Dardenne al gezien had? "De gebroeders Dardenne, die hebben hun beste tijd toch gehad" was mijn antwoord. Wat een verschil met de meer dan 15 jaar oudere Ken Loach. Na het wat tegenvcallende "Jimmy's Hall" (2014) leek het er even op dat deze inmiddels tachtigjarige regisseur dan toch eindelijk met pensioen zou gaan, maar uit pure verontwaardiging over de afbraak van de verzorgingsstaat kwam hij toch weer in actie. En met succes want "I, Daniel Blake" viel in Cannes flink in de prijzen.

  Wat is het centrale thema van deze film?

  - De hoge werkeloosheid door de financiële crisis? Nee.
  - De versobering van de verzorgingsstaat sinds Thatcher in de jaren '80 aan de macht kwam? Misschien een beetje in tegenspraak met wat ik in de vorige alinea schreef, nee.
  - Meer aandacht voor het bestrijden van uitkeringsfraude? Nee.
  - De toenemende bureaucratie bij de sociale dienst? Komt in de richting.
  - Het feit dat bureaucratie bewust wordt ingezet om mensen te kleineren en van hun rechten af te houden? Vol in de roos!

  Van Ken Loach hoef je geen objectieve documentaire achtige film te verwachten. Hij kiest partij voor de  zwakkeren, en geeft dat ook grif toe. Als kijker laat je je maar al te makkelijk meeslepen. Wie denk't zo'n medewerkster van de sociale dienst wel dat ze is, om zo'n toon aan te slaan tegen iemand die z'n hele leven gewerkt heeft? Vijftig meter lopen en een kop koffie inschenken, dat is misschien al wat er nodig is voor haar eigen baan maar er zijn ook mensen die zinvoller werk doen! Toch schuilt hierin wel een beetje het gevaar van de film. Het wordt soms wel heel zwart /wit neergezet, en dan denk ik geeneens aan het (zowel voor Katie als Daniel) dramatische slotstuk van de film (ik hou van regisseurs die de verleiding van een happy end kunnen weerstaan). Maar is het tegenwoordig nog zo waarschijnlijk dat een man van achter in de vijftig echt zo digibeet is dat hij met de muis letterlijk over het scherm gaat bewegen? Zullen de ambtenaren in Engeland echt zo infantiel zijn dat je soms niet kan uitmaken of er een pratende computer of een ambtenaar aan de andere kant van de lijn zit? Wat dat bertreft vond voor mij het toppunt van cynisme plaats in de private sector en niet bij de sociale dienst. Wat te denken van een winkelrechercheur die bijklust als reqruiter voor een escort service ("Meisje, als je krap bij kas zit heb ik misschien wel een leukde bijverdienste voor je.")?

  Heeft Ken Loach zich laten meeslepen door zijn verontwaardiging? Toch niet helemaal. Hij werd geadviseerd door ex medewerkers van sociale diensten in Engeland, die zich niet langer kunnen vinden in het gevoerde beleid. Ook in Nederland wordt het "bureaucratisch pesten" al in de praktijk gebracht. Wat te denken van bestuurlijke boetes, niet omdat iemand illegaal bijbeunt maar omdat het zoveelste formulier een dag te laat is ingeleverd? En helpt de verplichte tegenprestatie bij een bijstanduitkering nou altijd echt bij het verkleinen van de afstand tot de arbeidsmarkt, of is het doel soms ook om iemand te laten voelen dat hij een grote nul is? Maar een sociaal werker die het beter denkt te weten dan de dokter, dat kennen we in Nederland toch niet? Fout, de gemeente Utrecht stelt sinds kort verplicht dat bij de intake in het kader van de jeugdzorg een lid van het wijkteam aanwezig is.

  DATUM: 2 december 2016

  EIGEN WAARDERING: 7

  I, Daniel Blake (2016) on IMDb


  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters