Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  Aki Kaurismaki (1957)

  Aki Kaurismäki (1957) maakte zijn debuut in de economisch minder voorspoedige jaren '80. In zijn films uit die tijd combineert hij de economische malaise met een vleugje Noordelijke somberheid. In zijn "Proletarische trilogie", die bestaat uit de films "Shadows in Paradise" (1986), "Ariel" (1988) en "The match factory girl" (1990), komen de hoofdpersonen dan ook allemaal uit de onderkant van de samenleving. Het is echter niet alleen de armoede die hen plaagt. Ook in andere opzichten, en daar ligt een verschil tussen Kaurismäki en andere sociaal geëngageerde regisseurs, is het lot hen niet welgezind. De hoofdpersonen ondergaan al deze tegenslagen vaak met een opvallende passiviteit en een bewonderenswaardig incasseringsvermogen. Voor wie nu denkt dat de films van Kaurismäki alleen maar kommer en kwel zijn, tussen alle ellende door is er ook plaats voor zijn wat ironische vorm van humor. Humor waarin zijn sympathie voor de hoofdpersonages doorklinkt.

  De bekendste werken na de "Proletarische trilogie" zijn "Take care of your scarf, Tatjana" (1994) en "The man without a past" (2002). "Lights in the dusk" (2006) viel wat tegen, en daarna werd het jarenlang stil rondom Kaurismäki. In 2011 maakte hij een "come back" met "Le Havre". Een film die zich zowaar afspeelde buiten zijn geliefde Helsinki en waarin van passiviteit van de kant van de hoofdpersonen weinig te merken is. In "The other side of hope" (2017) keert Kaurismaki terug naar Helsinki, maar zet (dwars tegen de tijdgeest in) opnieuw in op de thema's van solidariteit en hulp aan vluchtelingen.

  Filmposters