Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  2008: Of time and the city (Terence Davies)

  DE REGISSEUR

  Voor een overzicht van het werk van Terence Davies, zie het openingsartikel van de aan hem gewijde pagina.

  HET VERHAAL

  Aan de hand van een collage van archiefmateriaal blikt de regisseur terug op zijn jeugd in het Liverpool van de jaren '50 en '60.

  COMMENTAAR

  In de jaren '30 was het een tijdje in de mode om films te maken over het leven in een grote stad. Deze mode heerste vooral in Duitsland ("Berlin, die sinfonie der grosstadt" (1927, Walther Ruttmann) en "Menschen am Sonntag" (1930, diverse regisseurs)), maar ook in andere landen werden dit soort films gemaakt ("Man with a movie camera" (1929, Dziga Vertov)). 

  Met "Of time and the city" (2008) blaast Terence Davies dit subgenre van de documentaire weer nieuw leven in, en alleen al voor dat feit verdient hij alle lof. In hetzelfde jaar verscheen overigens een soortgelijke documentaire over Montreal ("The memories of angels", Luc Bourdon) (waarschijnlijk toeval) en tevens was Liverpool in het jaar van het verschijnen van de film culturele hoofdstad van Europa (noot 1) (waarschijnlijk geen toeval).

  De documentaire bestaat uit een collage van bestaand materiaal, dus de regisseur kan alleen wat extra's toevoegen door middel van de montage en de geluidsband. Bij "Of time and the city" ligt de toegevoegde waarde van de regisseur mijns inziens vooral in de geluidsband (muziekkeuze en commentaar).

  De muziekkeuze bestaat uit een mengeling van pop en klassiek, waarbij de nadruk toch wel op klassiek ligt. De regisseur maakt van zijn voorkeur geen geheim door zelfs onder het deel van de film dat over de Mercybeat en de opkomst van de Beatles gaat klassieke muziek te zetten!

  Het is echter vooral het commentaar dat deze film een heel persoonlijk karakter geeft. Naast de karakteristieke stem van de regisseur valt vooral de afwisseling van poëtisch en meer alledaags commentaar op. Zo zitten er aan de ene kant talloze citaten van gedichten in het commentaar (noot 2), maar kan de regisseur aan de andere kant zijn sarcasme niet onderdrukken als hij de uitgebreide festiviteiten rondom de kroning van koningin Elizabeth in 1953 (veel artikelen zijn in het naoorlogse Engeland dan nog schaars) de "grote Betsy Windsor show" noemt.

  Een belangrijk thema in de film vormt de stadsvernieuwing, waarbij oude wijken moeten wijken voor hoogbouw. De waardering die Davies kan opbrengen voor moderne architectuur / stedebouw vertoont de nodige overeenkomsten met de visie die Jacques Tati tot uitdrukking brengt in "Mon oncle" (1958). Nergens wordt "Of time and the city" echter suikerzoet nostalgisch. Een homosexuele man die terugkijkt op zijn puberteit in de jaren '50 kan dit immers op zijn best met gemengde gevoelens doen.

  Noot 1: Tezamen met het Noorse Stavanger.

  Noot 2: Er wordt ook een gedicht van Emily Dickinson (1830 - 1886) geciteert. Aan deze dichteres zou Davies in 2016 met "A quiet passion" een film wijden. 

   

  DATUM: 2 september 2017

  EIGEN WAARDERING: 7

  Of Time and the City (2008) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters