Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  2016: Kedi (Ceyda Torun) (Turkije)

  DE REGISSEUR

  Ceyda Torun (?) heeft al een paar films als assistent regisseur gemaakt. Kedi is haar eerste film als regisseur.

  HET VERHAAL

  In "Kedi" worden een aantal straatkatten gevolgd die in Istanbul hun kostje bij elkaar scharrelen.

  COMMENTAAR

  Uit wat ik vooraf gelezen had over "Kedi" maakte ik op  dat de film de stad Istanbul in beeld zou brengen door de ogen van straatkatten. Een orgineel maar niet helemaal uniek idee. In 1998 maakten Peter Brosens en Durjkhandyn Turmunkh met "State of dogs" een documentaire over een straathond in Ulan Bator (Mongolië).

  Dat "door de ogen van de katten" moeten we heel letterlijk nemen. Cameraman Charlie Wuppermann (de man van regiseusse Ceyda Torun) ontwikkelde voor de film een ingenieus apparaat waarmee hij op "katooghoogte" kon filmen en bovendien snel door de straten kon manoeuvreren.

  Gedurende de film worden een aantal katten gevolgd en elk van hen blijkt zo zijn eigen karakter te hebben. Ook de mensen die geïnterviewd worden geven, terwijl ze vertellen over hun relatie met hun favoriete straatkat, verrassend veel van hun eigen levensverhaal prijs.

  Afgezien van wat mooie overview-plaatjes, die als tussenshot dienen, vertelt de film mijns inziens (te) weinig over de stad Istanbul.

  Het meest opmerkelijk vond ik nog de verantwoordelijkheid die mensen in Istanbul op zich nemen voor straatkatten. Dat ging duidelijk verder dan een schoteltje melk. Ook een bezoek aan de dierenarts viel hieronder, en één winkelier besteedde zelfs zijn hele fooienpot aan de straatkatten. Ook in Nederland gaat dierenliefde soms ver, maar het is dan toch altijd de huiskat die het object van affectie is. Misschien dat dit nog wel het meeste zegt over Istanbul: de verantwoordelijkheid die mensen bereid zijn te nemen voor de publieke ruimte. Straatkatten worden in Istanbul gezien als onderdeel van de publieke ruimte (en niet als probleem), maar men zou ook kunnen denken aan het bijhouden van een gezamenlijk plantsoen. In Nederland zijn we toch meer gericht op het onderhouden van de eigen (private) ruimte (de huiskat, de eigen tuin), terwijl de publieke ruimte (het plantsoen, het sneeuwvrij maken van de stoep voor ons huis) al heel snel als een verantwoordelijkheid voor de gemeente wordt gezien.

  DATUM: 2 september 2017

  EIGEN WAARDERING: 7

  Kedi (2016) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters