Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1989: Henry V (Kenneth Branagh)

  DE REGISSEUR

  Kenneth Branagh (1960) is een acteur en regisseur die vooral bekend is van zijn Shakespeare producties. Hij maakte zowel tragedies (bijv. "Hamlet" 1996), koningsdrama's (bijv. "Henry V" 1989) als komedies (bijv. "Much ado about nothing" 1993). Vanwege zijn voorliefde voor Shakespeare staat hij ook wel bekend als "de nieuwe Olivier".

  Zijn niet Shakespeare producties doen het over het algemeen minder goed bij het publiek. Het meest recente voorbeeld hiervan is "Murder on the Orient Express" (2017) dat wisselende kritieken kreeg.

  HET VERHAAL

  Centraal in het verhaal van "Henry V" staat de slag bij Agincourt (1415), waarin het Engelse leger het moest opnemen tegen een Franse overmacht. De slag bij Agincourt werd uitgevochten in het kader van de Honderdjarige oorlog. De Honderdjarige oorlog (1337 - 1453) was een strijd om de Franse troon, ontstaan doordat het heersende huis van Carpet was uitgestorven. Ook het Engelse koningshuis meende rechten te hebben op de Franse kroon, en probeerde deze rechten kracht bij te zetten door Normandië binnen te vallen.

  Binnen het werk van Shakespeare vormt "Henry V" een geheel met de daaraan voorafgaande drama's "Richard II" en "Henry IV".

  COMMENTAAR

  De tragedies en komedies van Shakespeare hebben vaak een thematiek die mondiaal aanspreekt. Denk bijvoorbeeld aan Akira Kurosawa, die maar liefst drie Shakespeare bewerkingen in zijn oeuvre heeft, te weten: "Throne of blood" (1957, een bewerking van MacBeth), "The bad sleep well" (1960, een bewerking van Hamlet) en "Ran" (1985, een bewerking van King Lear). Dit zijn allemaal bewerkingen van tragedies.  

  De koningsdrama's van Shakespeare zijn daarentegen meer typisch Engels. Zo is de meest bekende bewerking van "Henry V" (afgezien van de bewerking van Branagh uit 1989) die van Laurence Olivier uit 1944. 

  Toch zijn er in de film van Branagh wel buitenlandse invloeden te bespeuren. Zo doet het decor aan het begin van de film (hoge ingang, mantel met lange sleep, overheersende schaduwen) erg Orwelliaans aan (zie linkerposter). De hoeveelheid modder tijdens de battle scene doet daarentegen weer sterk aan Kurosawa denken. Tot slot het wat plechtstatige begraven van de doden na de slag, ondersteunt door enigszins bombastische muziek. Was dit niet eerder vertoond in "Alexander Nevski" (1938, Sergeij Eisenstein)? 

  Ondanks al deze filmische invloeden doet "Henry V" erg toneelmatig aan. Ik denk dan met name aan Derek Jacobi die als verteller (een soort voice over die in beeld komt) de scenes aan elkaar praat. Dit is overigens geenszins bedoeld als kritiek. Het grensvlak tussen toneel en film is altijd de specialiteit van Branagh geweest. Zo vormen live registraties van "MacBeth" (2013) en "The winter's tale" (2015) zijn meest gewaardeerde werken van de laatste jaren. 

  Vergelijken we de versie van Branagh uit 1989 met die van Olivier uit 1944 dan is de observatie van Roger Ebert heel treffend. Ondanks het feit dat de versie van Olivier uitkwam tijdens de Tweede Wereldoorlog en met het verhaal van een succesvolle Engelse koning ongewtijfeld propagandistische nevendoelen werden nagestreefd, is de versie van Olivier veel terughoudender. Dit is onder andere te zien bij de beroemde Sint Crispijn speech vlak voor de slag. Waar Olivier de nadruk legt op een goede articulatie spat bij Branagh de passie (en soms ook een kloddertje speeksel) er vanaf. Het maakt de film in elk geval een stuk levendiger en verlaagt zo misschien de drempel om een Shakespeare stuk (voor velen toch kunst met een (te) grote K) te gaan zien.

  DATUM: 26 november 2017

  EIGEN WAARDERING: 7

   

  Henry V (1989) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters