Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  2017: Blade runner 2049 (Denis Villeneuve) (Canada)

  DE REGISSEUR

  Denis Villeneuve (1967) mag men op dit moment wel beschouwern als de meest prominente Canadese regisseur. Het merendeel van zijn laatste films valt op het nationale filmfestival in de prijzen. 

  De laatste jaren heeft Villeneuve een voorkeur voor het crime - ("prisoners" (2013) en "Sicario" (2015)) en science fiction ("Arrival" (2016) en "Blade runner 2049" (2017)) genre.

  HET VERHAAL

  Zoals de titel al doet vermoeden is de film gesitueerd in 2049. Er zijn 30 jaar verstreken sinds het oorspronkelijke "Blade runner" (1982, Ridley Scott) verhaal, dat zich in 2019 afspeelde.

  De wereld is nog steeds verdeeld in mensen en replicants (werkrobotten), waarbij de mensen erg bang zijn dat de robotten op een gegeven moment een eigen wil zullen ontwikkelen en in opstand zullen komen. Er is dan ook een corps van blade runners die jagen op opstandige replicants en deze uitschakelen.

  Als er tijdens een actie van een blade runner aanwijzingen worden gevonden dat een vrouwlijke replicant een kind heeft gebaard is dat dan ook aanleiding tot paniek. Er werd namelijk altijd gedacht dat replicants onvruchtbaar waren.

  COMMENTAAR

  Er is zonder meer moed voor nodig om een sequel te maken van een film met een zo'n grote naam (binnen het science fiction genre) als "Blede runner". Wat dat betreft verdient Denis Villeneuve alle lof.

  De vormgeving van de film is ook prachtig. Niet alleen was het voor mij de eerste ervaring met een speelfilm in 3D (met bijbehorend brilletje), maar cameraman Roger Deakings (onder andere bekend van de gebroeders Coen) weet dezelfde mistroostige sfeer te creëren (onder andere door een bijna constante miezerregen) als in het origineel. Aan deze unheimische sfeer worden in de loop van de film een aantal verwijzingen toegevoegd die suggeren dat het de laatste 30 jaar (vanuit de film geredeneerd, vanuit het heden dus de komende 30 jaar) niet altijd even goed is gegaan met de planeet aarde. Zo dient Los Angelos door een enorme dam tegen de zee beschermd te worden (broeikaseffect?) en wordt er in de film voortdurend verwezen naar een stroomuitval enige jaren geleden waardoor veel oude computerbestanden verloren zijn gegaan (oorlog?). Ten slotte heeft de techniek sinds 1982 niet stil gestaan. De nieuwste generatie werkrobotten zijn op basis van holografie. De replicant van dienst (Ryan Gosling) leeft samen met een holografische vriendin.

  Vormgeving alleen is bij een (goede) science fiction film echter niet voldoende. Er moet ook een visie op de toekomst uit blijken, en daar schort het in "Blade runner 2049" een beetje aan. Teveel borduurt de film voort op de centrale thematiek van "Blade runner" (1982). Deze thematiek was kort gezegd (de angst bij mensen) dat robots een overlevingsdrang van zichzelf zouden ontwikkelen. In "Blade runner" (1982) nam deze overlevingsdrang de vorm aan van groepen replicants die probeerden hun eigen uiterste houdbaarheidsdatum te herprogrammeren. In "Blade runner 2049" (2017) neemt het de vorm aan van voortplanting, wat toch ook als een vorm van overlevingsdrang kan worden beschouwd.

  Het gaat mij trouwens te ver om te suggereren dat er helemaal niets nieuws onder de zon is, zoals de Filmkrant lijkt te doen. Het thema over echte versus geïmplanteerde herinneringen is namelijk wel nieuw. Dit thema ontwikkelt zicht in de loop van de film tot een soort tweede hoofdthema. In de wereld van "Blade runner 2049" bestaat zelfs de functie van "memory designer".

  DATUM: 5 november 2017

  EIGEN WAARDERING: 7

  Blade Runner 2049 (2017) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters