Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  Michael Curtiz (1886 - 1962)

  Michael Curtiz (1886 - 1962) werd geboren als Mihaly Kertesz, een Hongaar van Joodse afkomst. Hij maakte zijn eerste film in 1912, en vanaf dat moment lag zijn produktie ongekend hoog. Eén van zijn specialiteiten was het Bijbelse epos, waarvan "Moon of Israel" (1924) misschien wel de bekendste is. Deze film werd door de gebroeders Warner naar Amerika ge-exporteerd om de strijd aan te gaan met de Bijbelfilms van Cecil B. DeMille. Niet veel later (1926) besloten de Warner broers om ook de maker van deze fim naar Amerika te halen. De teller van Europese films stond toen op 64 voor Mihaly Kertesz.

  Eenmaal in Amerika nam hij de naam Michael Curtiz aan, en zou nog 101 films in Hollywood maken. Michael Curtiz is een typische representant van een regisseur uit het studiosysteem, meer vakman dan artiest. Toch heeft hij een aantal films op zijn naam die wel degelijk hoge artistieke waarde hebben. In de jaren dertig wist met name Curtiz het "swashbuckler" genre, overgewaaid uit de jaren '20,  populair te houden met films als "Captain Blood" (1935) en met name "The adventures of Robin Hood" (1938). Een paar jaar later zou hij zijn ultieme klassieker maken met "Casablanca" (1942).

  DATUM: 24 december 2017

  Filmposters